DomovNaši krajiSlovesen podpis sporazuma med primorsko in moskovsko državno univerzo

Slovesen podpis sporazuma med primorsko in moskovsko državno univerzo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Prizadevanja predstavnikov Univerze na Primorskem in Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi za vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča, ki ga je predlagal rektor primorske univerze prof. dr. Dragan Marušič, podprl pa minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, so obrodila sadove. Vzpostavljeno bo skupno izobraževalno-raziskovalno središče obeh univerz.

Na primorski univerzi so s podpisom začrtali pot vzpostavitvi skupnega izobraževalno-raziskovalnega središča, ki bo delovalo tudi kot predstavništvo ruske univerze. Ustanovljeno središče bo obenem tudi koordinacijski mehanizem za boljše gospodarsko sodelovanje. Zaživeli bodo novi skupni izobraževalni programi z možnostjo pridobitve dvojne diplome.

 

dsc9268
Peter Bolčič, podžupan Mestne občine Koper: “Prepričan sem, da bo to sodelovanje obrodilo bogate sadove ter bo prineslo svež zagon in razcvet tudi na področju gospodarstva, kjer so spremembe v smeri razvoja in napredka danes še kako potrebne.” Foto: UP

Poslanica župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča: “S podpisom sporazuma se začenja pisati povsem nova zgodba o uspehu.”

Podžupan Peter Bolčič je v imenu Mestne občine Ķoper in župana Borisa Popoviča, ki je bil zaradi bolezni odsoten, prisotnim izrazil dobrodošlico in jim prenesel županovo poslanico, v kateri je izrazil naklonjenost medsebojnemu povezovanju univerz, o katerem meni, da bo nova zgodba o uspehu. 

“Univerza na Primorskem je generator razvoja Mestne občine Koper. S prenosom znanja in inovativnih raziskovalnih dosežkov in tudi s samo razvojno-raziskovalno dejavnostjo se naša občina zagotovo lahko postavlja ob bok vsem univerzitetnim središčem slovenskega prostora. Upam si trditi, da tudi tistim onkraj meja naše države. Kljub temu, da je primorska univerza še zelo mlada univerza, smo prepričani, da se že danes nadvse uspešno spopada z izzivi sodobnega časa in iz dneva v dan utrjuje povezanost med znanostjo in okoljem, še posebej s potrebami gospodarstva. Prav zaradi tega je podpis sporazuma o medsebojnem sodelovanju in ustanovitev skupnega izobraževalno-raziskovalnega centra moskovske državne univerze v Kopru tako za našo univerzo kot tudi za celotno Mestno občino Koper zagotovo velikega strateškega pomena, katerega učinki bodo vidni predvsem na področju raziskovalne dejavnosti in izobraževanja. Prepričan sem, da bo to sodelovanje obrodilo bogate sadove ter bo prineslo svež zagon in razcvet tudi na področju gospodarstva, kjer so spremembe v smeri razvoja in napredka danes še kako potrebne. V Mestni občini Koper verjamemo, da se s podpisom tega sporazuma začenja pisati povsem nova zgodba o uspehu, ki nam jo bodo zavidali daleč naokrog. Univerzama ob tej priložnosti želim čim več uspehov in seveda znanja kot tudi, da bi z današnjim dnem začeli postavljati skupne cilje in jih v čim krajšem možnem času tudi uresničevati,” je izpostavil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

dsc9362
Slovesen podpis sporazuma. Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič (desno), rektor Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi Viktor Antonovič Sadovniči (levo), minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec (desno zadaj). Foto: UP

Podpis pogodbe je za primorsko univerzo najpomembnejši dogodek doslej

Sodelovanje med univerzama se je začelo že oktobra 2014, ko sta dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem prof. dr. Matjaž Novak in direktor Ekonomske fakultete Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi prof. dr. Aleksander Nekipelov podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju.

Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, predlagatelj povezovanja in sodelovanja z rusko državno univerzo in gostitelj dogodka, je ob podpisu povedal: »Danes je za Univerzo na Primorskem velik dan, saj gostimo predstavnike najprestižnejše ruske univerze, tudi v svetovnem merilu ene najuglednejših izobraževalno-znanstvenih ustanov. UP sledi strategiji internacionalizacije, saj v znanosti ni meja in niti ne sankcij. Z današnjim podpisom sporazuma bomo zakoličili pot v prihodnost, ki bo pripeljala do izvajanja skupnih programov slovanskih kultur, turizma, informatike in matematike ter ustanovitve predstavništva moskovske državne univerze v Kopru Dodal je še, da s pridobivanjem uspešnih projektov Univerza na Primorskem postaja katalizator razvoja te regije v Evropi. Današnji podpis pogodbe je po besedah rektorja Marušiča najpomembnejši dogodek za primorsko javno univerzo doslej.

Moskovska državna univerza v presežkih na področju znanosti

Rektor Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi akademik Viktor Antonovič Sadovniči je predstavil pomen sodelovanja tako za ustanovi kot za državi, ne le na področju politike, ampak tudi gospodarstva in izobraževanja. Zato meni, da je podpis sporazuma zelo pomemben, saj pomeni začetek delovanja Središča Lomonosov na Univerzi na Primorskem. »Za nas je to zelo pomembno leto. Predsednik Rusije Vladimir Putin je julija obiskal Slovenijo, danes pa mineva šest mesecev, odkar smo v orbito lansirali šesti satelit Sputnik moskovske državne univerze. Najverjetneje smo edina  univerza na svetu, ki ima svoj satelit Sputnik in se na ta način ukvarja z raziskovanjem vesolja. Z rektorjem UP smo se pogovarjali o sodelovanju na področju informatike, matematike, ekonomije, turizma in drugih znanosti.« Povedal je tudi, da je univerza Lomonosov sestavila svojo lestvico najuspešnejših univerz na svetu. Poleg znanosti so vrednotili tudi kulturo in številna druga področja delovanja univerz. To je pritegnilo veliko zanimanja številnih medijev in časopisov po svetu, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, in tudi tistih, ki ustvarjajo podobne lestvice. Rektor Sadovniči je novinarjem predstavil tudi možnosti sodelovanja z Univerzo na Primorskem na področju novih tehnologij, in sicer novih materialov v povezavi z nanotehnologijo, informacijskih tehnologij, informacijske varnosti in podobno. Dodal je, da ima njihova univerza enega največjih superračunalnikov na svetu.

img_2034
Minister Karel Erjavec in podžupan Mestne občine Koper, Peter Bolčič. Foto: ekoper

Razvoj sodelovanja na področju gospodarstva

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, ki je podprl podpis sporazuma, je predstavil vpliv povezovanja izobraževalnih ustanov na druga področja, med drugim na gospodarstvo. V okviru središča bo namreč deloval tudi skupni svet gospodarskih zaupnikov, ki ga bodo tvorili predsedniki uprav in nadzornih svetov gospodarskih družb iz Rusije ter Evropske unije. Minister je poudaril, da zaradi gospodarskih sankcij in omejevalnih ukrepov do Rusije projekt ne bo ogrožen ter da je »prepričan, da je izvedljiv in koristen za obe državi«. V okviru meddržavne komisije za gospodarsko sodelovanje in slovensko-ruskega poslovnega sveta, ki združuje gospodarstvenike obeh držav, obstaja interes za tesnejše povezovanje na ravni znanosti in izobraževanja. Tako bo omenjena komisija obravnavala kar 34 projektov, med katerimi je tudi skupno raziskovalno in izobraževalno središče Lomonosov v Kopru. Minister je prepričan, da bo že vzpostavljeno sodelovanje med Fakulteto za management Univerze na Primorskem in moskovsko Ekonomsko fakulteto prispevalo tudi k razvoju sodelovanja na področju gospodarstva. Mladi, ki bodo z izobraževanjem pridobili dvojno diplomo, bodo spoznali tako rusko kot slovensko gospodarstvo.

Erjavec je ob tem opozoril, da je treba pri sodelovanju z Rusijo upoštevati obstoječe omejevalne ukrepe, a se bo, tako minister, ta situacija sčasoma spremenila. Dodal je: Dolgoročno bo Rusija za Slovenijo vedno pomemben gospodarski partner.” *