DomovNoviceKomemoracija v Kućibregu znova združila tri narode z enim samim poslanstvom: svoboda in mir za vse

Komemoracija v Kućibregu znova združila tri narode z enim samim poslanstvom: svoboda in mir za vse

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo so številni obiskovalci iz Hrvaške, Italije in Slovenije počastili 72. obletnico bitke pri Kućibregu, ko je v bojih proti nemškemu okupatorju leta 1944 padlo več kot 120 hrvaških, italijanskih in slovenskih partizanov. Proslavo vsako leto pripravijo pri spomeniku tik ob slovensko-hrvaški meji v opomin, da se kaj podobnega ne bi nikoli več ponovilo.

Vsako leto je na komemoraciji slavnostni govorec eden od predstavnikov treh obalnih občin (Koper, Izola, Piran). Letos je ta čast pripadla Mestni občini Koper. Kot slavnostni govornik je nekaj besed v čast padlim spregovoril podžupan Peter Bolčič.

Proslava v čast padlim v bitki pri Kućibregu

Proslava v Kućibregu na Hrvaškem, ki leži tik ob schengenski meji, je ena redkih slovesnosti, ki se je udeležijo predstavniki iz Hrvaške, Italije in Slovenije. V bojih v okolici Kućibrega so v začetku novembra 1944 Nemci prizadejali velike izgube hrvaškim, italijanskim in slovenskim partizanom. Največ žrtev je pokopanih na pokopališču v Hrvojih, v Kućibregu pa so jim postavili spomenik. Osrednje sporočilo slavnostnih govorov je bilo namenjeno skupnemu boju, prijateljstvu in antifašizmu.

Kučibreg
V Kućibregu so se zbrali predstavniki treh držav. Foto: ekoper.si

Tako so se včeraj predstavniki treh narodov zbrali in počastili vse padle v boju za svobodo, ki jo uživamo danes. Spomin na pretekle dogodke ne sme zamreti, zavedati se moramo, da prelita kri ni bila zaman.

Kučibreg
Na komemoraciji je kot slavnostni govornik govoril podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič. Foto: ekoper.si

“Tega se na tem območju še kako dobro zavedamo, v Istri namreč vrednot antifašizma nikoli nismo postavljali pod vprašaj, niti v časih, ko so naši voditelji, politiki skušali potvarjati, celo zanikati zgodovino in nedolžne žrtve prikazati v slabi luči. Mi vsemu temu leporečenju nismo nasedli, saj se zavedamo, kako zelo pomembno je sodelovati, stopiti skupaj, se povezati, ohraniti sebe in nikoli ne kloniti. Za boljši danes in jutri, za svobodo,” je v svojem govoru povedal podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Tudi 72 let kasneje so ti dogodki zelo živi in prav je, da smo ljudje enotni in ne postavljamo meja med nami.

“Vse to je za nas pomembno še danes, dobrih sedemdeset let pozneje, ko je Istra razpeta med številne politične interese, ko jo še vedno delijo meje. Meje, ki so žal padle samo na papirju, v glavah tistih, ki odločajo, pa na žalost ostajajo. Teh meja naši ljudje nikoli niso poznali, kajti mi smo eno od nekdaj in tako je tudi danes,” je še poudaril podžupan.

Govorniki poudarili pomen mirnega in tvornega sodelovanja

V svojih govorih so vsi govorniki, poudarili pomen mirnega in tvornega sobivanja, sodelovanja, prijateljstva med narodi, da se ne bi ponovilo gorje, ki so mu bili priča ljudje v teh krajih.

Kučibreg
Komemoracija v Kućibregu. Foto: ekoper.si

Na komemoraciji so bili prisotni tudi predstavniki borčevskih organizacij iz vseh treh držav, predsednik istrske regije Valter Flego (župan Istarske županije), župani in podžupani obmejnih in istrskih občin, veleposlanica RS v Zagrebu dr. Smiljana Knez, županja Milj Laura Marzi in predstavniki občine gostiteljice (Buje). Kljub slabemu vremenu se je komemoracije udeležilo tudi veliko število obiskovalcev iz vseh treh držav. *