DomovNoviceVečer vseh svetih in čarovnice

Večer vseh svetih in čarovnice

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween) je praznik, ki ga predvsem zahodni svet obeležuje v noči z 31. oktobra na 1. november. Zadnja leta je močno razširjen tudi v Sloveniji.

Marsikdo praznik povezuje s satanizmom in črno magijo, a ni tako. V resnici Halloween predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve«, kar v prevodu pomeni večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi. Tako lahko rečemo, da ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. Po običaju se otroci in odrasli preoblečejo v različne kostume, navadno v čarovnice in pošasti.

Noč čarovnic
Noč čarovnic. Foto: podskalo.si

Noč čarovnic je originalno keltski praznik

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta. Praznovanje je bilo namenjeno bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti Samhainu. Verjeli so, da ob polni luni mrtvi vstajajo iz svojih grobov in ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Da jih duše umrlih ne bi videle oz. da bi se prestrašile, so se ljudje skrivali za različnimi maskami.

Šele s prihodom Rimljanov je dan mrtvih dobil tudi stalen datum. Po starem rimskem verovanju je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je morala ostati do pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi, ki spijo, in dušami umrlih.

čarovnice
Sveta inkvizicija. Foto: genspot.com

Čarovništvo, šamanizem, zeliščarstvo

Izrazi, kot so šamani, šamanizem, zeliščarstvo in čarovništvo, obstajajo že tisočletja. Šamani so starodavni terapevti za dušo in telo. Prav tako so imeli za terapevte za dušo in telo tudi zeliščarje in zeliščarke. Kot vemo, so v preteklosti čarovnice sežigali. Vsi se še spomnimo šolskih ur zgodovine, ko smo govorili o sveti inkviziciji. Tako so nekoč tudi šamane in zeliščarje zelo hitro označili za čarovnike in čarovnice.

Danes na čarovnike in čarovnice gledamo drugače. Ljudje jih spet vidijo kot zdravilce in psihoterapevte. Marsikdo v stiski zaupa njihovi pomoči. Ali je to prav ali ne, naj presodi vsak zase. Nekaterim so že pomagali, spet drugi v te stvari ne verjamejo. Vsekakor pa je noč čarovnic lahko priložnost za veselje, zabavo in ustvarjalnost na sto in en način. Ljubitelji peke lahko pripravite grozljive kolačke, ostali pa lahko strašljivo okrasite svoje stanovanje, sešijte grozljive kostume ali se poigrate z norim make-upom.

Za vse  “Halloween party” navdušence je tu še brezalkoholni čarovniški koktajl

Sestavine: 1 dcl ananasovega soka, 1 dcl sveže vode kokosa, ¼ dcl Sprita ali podobne gazirane pijače, 1 dcl brusničnega soka, zdrobljen led

otroški koktelj
Čarovniški koktajl je primeren tudi za otroke, saj ne vsebuje alkohola. Foto: today.com

Priprava: Vse sestavine razen kokosove vode zmešajte v mešalniku. Pijačo prelijte v velike okrogle kozarce. Če želite pijačo dodatno ohladiti, dodajte še nekaj ledenih kock. Na koncu prilijte še kokosovo vodo tako, da se počasi razlije ob straneh pijače.

Pijača je primerna tudi za otroke, saj ne vsebuje alkohola.

Čarovnice in čarovniki, na zdravje! *