DomovNovicePreglju nov mandat na čelu Rižanskega vodovoda Koper

Preglju nov mandat na čelu Rižanskega vodovoda Koper

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Svet ustanoviteljic javnega podjetja Rižanski vodovod Koper je sprejel sklep o izbiri dosedanjega direktorja Martina Preglja za nov mandat na čelu javnega podjetja. Nadzorni svet javnega podjetja bo pogodbo o zaposlitvi sklenil v prihodnjih dneh, Pregelj pa bo nov štiriletni mandat nastopil 7. marca prihodnje leto.

Preglju se sedanji štiriletni mandat izteče aprila 2023. Odlok o preoblikovanju Javnega podjetja Rižanski vodovod Koper, p. o. v Javno podjetje Rižanski vodovod Koper, d. o. o. namreč določa, da skupščina javni razpis za izbiro kandidata za direktorja objavi najkasneje šest mesecev pred iztekom mandata prejšnjega direktorja. Na javni razpis, ki ga je svet ustanoviteljic objavil 26. avgusta, sta sicer prispeli dve prijavi.

Pregelj, po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, je vodenje Rižanskega vodovoda Koper prevzel marca 2019. V tem času se je med drugim uspešno spopadel s številnimi izzivi vodooskrbe slovenske Istre, kot sta bila letošnja suša in izlitje kerozina v Dolu pri Hrastovljah junija 2019.

V prihodnjem mandatu bo ena prednostnih nalog vodstva Rižanskega vodovoda Koper zagotavljanje stabilne vodooskrbe skozi vse leto. V času, ko država še išče končno rešitev za dodatni vodni vir za slovensko Istro, je za Rižanski vodovod Koper ključno sodelovanje s sosednjimi vodovodi. Poleg odkupov vode iz Kraškega in Istrskega vodovoda bo dobrodošla tudi povezava s tržaškim vodovodom prek Sv. Barbare (Korošcev), ki je bila vzpostavljena v preteklem tednu.

Poleg dolgoročne rešitve vodooskrbe z vzpostavitvijo dodatnega vodnega vira so tu še številni kratkoročni in srednjeročni ukrepi, ki med drugim vključujejo odpravljanje izgub in poškodb na vodovodnem omrežju. Razbremenitev oskrbe s pitno vodo predstavlja tudi črpanje alternativnih vodnih virov, kakršno je Vanganelsko jezero, za zalivanje in pranje javnih površin.

Istrske občine so že pred časom pripravile dokument identifikacije investicijskega projekta za povezavo Rižanskega vodovoda z vodnim virom Malni. Istra sicer potrebuje več vodnih virov, zato so istrski župani v preteklih mesecih izrazili pričakovanje, da bo vlada poleg pospešitve postopkov za realizacijo tega oziroma drugega potencialnega vira nadaljevala tudi postopke za navezavo slovenske Istre na vodni vir Klariči in ureditev zajetja Kubed.

Foto: MOK, RVK