DomovNovicePridružite se akciji 40 dni brez alkohola

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska karitas skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net danes začenja preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, v kateri opozarjajo na uničujoče posledice prekomernega pitja alkohola. K odgovornemu ravnanju letos še zlasti nagovarjajo mlade, kar sporoča tudi geslo akcije Mlad, vesel in pogumen, so povedali danes.

“V akciji opozarjamo na posledice, ki ga ima prekomerno pitje in se kažejo na različnih področjih od sociale in zdravstva do prometa,” je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič. “Prekomerno pitje alkohola je nesprejemljivo,” je opozoril.

Na slovenskih cestah je lani kar 32 ljudi umrlo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Štiri prometne nesreče s smrtnim izidom so povzročili vozniki v starosti od 18 do 24 let, je poudaril direktor Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov.

Tveganje za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola je pri mladih voznikih po njegovem opozorilu večje, saj že pri nizkih koncentracijah alkohola v krvi slabše ocenjujejo tveganje, nadzor ravnanja je manjši in nerazsodnost večja. Tako mladi kot starejši smo lahko pogumni in veseli tudi brez alkohola, je pozval.

Tveganje za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola je pri mladih voznikih večje. Foto: pixabay.com

Slovenija je po obsegu posledic, ki jih ima škodljiva raba alkohola, v evropskem vrhu, je opozorila Karmen Henigsman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Podatki iz raziskave o uporabi tobaka, alkohola in prepovedanih drog po njenih besedah kažejo, da v Sloveniji 43 odstotkov prebivalcev med 25. in 64. letom alkohol pije čez mejo manj tveganega pitja.

Pitje alkohola je po njenih besedah problematično tudi med mladimi. Po raziskavi iz leta 2014 je bila skoraj tretjina 15-letnikov že opitih vsaj dvakrat, skoraj 14 odstotkov 15-letnikov pa pije alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko.

Tvegano pitje alkohola predstavlja za državo precejšnje finančno breme, je opozorila. Po oceni zdravstvenih stroškov, stroškov zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini in drugih kriminalnih dejanj je to breme v letih od 2011 do 2014 v povprečju letno znašalo 234 milijonov evrov.

Preventivni akciji sta se pridružili tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije, ki sta mlade danes pozvali k odgovornemu ravnanju in skrbi za zdravje.

O uničujočih učinkih prekomernega pitja alkohola so po novinarski konferenci z novinarji spregovorili tudi zdravljeni alkoholiki iz nekaterih društev. Lojze Žerak iz društva Abstinent se je za zdravljenje odločil, potem ko je izgubil vse od službe do zdravja. Želel je ohraniti vsaj družino. Mladim svetuje vključevanje v čim več aktivnosti, kot jih vodijo denimo skavti in taborniki.

Slovenska karitas organizira akcijo že 13. leto na pepelnično sredo, ko se začenja 40-dnevni post pred veliko nočjo.