DomovNovicePrimerna reakcija na neprimerno odprto pismo gospoda predsednika KS Škofije

Primerna reakcija na neprimerno odprto pismo gospoda predsednika KS Škofije

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Spoštovani gospod predsednik Barbara Verdnik,

glede na zapis vašega moža, slamnatega predsednika KS Škofije Edmonda Gašparja v Primorskih oziroma Pristranskih novicah z dne 19. julija 2018, bi vam želel ponovno predložiti dejstva in argumente, glede nemožnosti umestitve ambulante splošne medicine v prvo nadstropje Zadružnega doma na Škofijah.

Hkrati pa na vas naslavljam prošnjo, da v najkrajšem možnem času poskrbite za sklic seje sveta krajevne skupnosti, na kateri bi znova, tokrat resno in odgovorno, odločali o tej pomembni investiciji.

Mestna občina Koper je sicer vaš predlog, ki predvideva ambulanto v prvem nadstropju, skrbno in detajlno proučila in ugotovila, da so postopki za pridobitev dokumentacije za izvedbo tako zahtevnega posega v prostor dolgotrajni, zaradi česar bi bilo pravočasno črpanje že praktično pridobljenih sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije žal nemogoče. Še vedno pa je možno uloviti predpisan rok z bolj racionalno in najhitreje izvedljivo ter pravzaprav tudi edino možno varianto. In to je, da se ambulanto uredi v pritličju zadružnega doma.

Naj vas med drugim tudi spomnim, da je bil pobudnik umestitve splošne ambulante v pritlične prostore Zadružnega doma prav vaš mož, slamnati predsednik KS Škofije, gospod Edmond Gašpar.

Na Mestni občini Koper verjamemo, da bi z ureditvijo ambulante v pritličju ugodili zahtevam po dostopnosti zdravstvenih storitev čim širšemu krogu ljudi. Predvsem pa tistim, ki te storitve res nujno potrebujejo, beri: poškodovani, bolni, invalidi, starejši, mamice z majhnimi otroki … Na ta način niti ne bi povzročali dodatnih težav, ki bi sicer nastale zaradi selitve kar štirih najemnikov poslovnih prostorov iz prvega nadstropja zadružnega doma. S to rešitvijo se ohranja tudi funkcionalnost zadružnega doma in dvorane, ki danes služita kot prostor za druženje krajanov, prirejanje dogodkov, prireditev in drugih aktivnosti posameznih društev z območja KS Škofije. Občina bi poleg tega naknadno seveda uredila tudi nov vhod oziroma avlo zadružnega doma, pri čemer bi sledila potrebam in željam krajanov, za kar pa je potrebno gradbeno dovoljenje. Ta del investicije, ki bi za Škofije pomenila veliko dodano vrednost bi občina umestila v naslednji proračun, torej za leto 2019 in jo v istem letu tudi zaključila.

Skratka v tem primeru imamo opravka z zelo pomembno komponento, če želimo še v tem letu vdahniti življenje novi ambulanti na Škofijah, in t.j. časovna. Torej, za sprenevedanje časa enostavno več ni, treba se je le jasno odločiti in povedati ljudem, ali si krajevna skupnost oziroma vodstvo krajevne skupnosti Škofije to ambulanto sploh želi ali ne?

Prav tako druge lokacije, ki ste jih ponudili, niso sprejemljive. Tudi koprska občina z drugimi, primernejšimi od te, ne razpolaga. Najbolj logično je, seveda če je le možno, da se ambulanta nahaja v pritličnih prostorih, tako kot je logično, da se vinska klet nahaja v kletnih prostorih in tv antena oziroma dimnik na strehi.

Kakorkoli, spoštovani predsednik, odločitev je enostavna. Odločiti se je potrebno ali je v tem trenutku bolj pomembno pridobiti ambulanto v pritličju takoj in nekoliko počakati na novo avlo ali pa obdržati avlo in s tem izgubiti ambulanto?!

Prav zato od vas, gospod predsednik Barbara Verdnik, pričakujem tvorno sodelovanje v korist vseh krajank in krajanov Škofij, saj si metanja polen pod noge pri tako pomembnem projektu, tako za občino kot za krajevno skupnost, ne želim in na njega nikakor ne pristajam. Nedavno je bila ravno zaradi nenehnega nerazumnega, zahrbtnega in ihtavega metanja polen pod noge s strani t.i. civilne iniciative ŠPET žal opuščena celovita energetska sanacija OŠ Škofije. Neodgovorni posamezniki so zgolj iz osebnih političnih motivov uspeli preprečiti, da bi otroci s Škofij še letos, na prvi šolski dan, pouk začeli v neprimerno boljših prostorih oziroma pogojih, kar je, oprostite, naravnost škandalozno. Kaj podobnega se v naši državi in ne samo v naši občini, ki šteje kar 15 šol, in smo vse obnovili, dogradili ali na novo zgradili, ni še nikoli zgodilo. Čestitke!

Gospod predsednik Barbara Verdnik, ne razumem vas, zakaj tako vztrajno prav na vsakem koraku zavestno zavirate razvoj Škofij in podpirate delovanje izmišljenih fantomskih organizacij, kot je ta s pravljičnim imenom ŠPET, ki je okrajšava za »špetir«?! Splošno mnenje je, da tako banalna ideja s tako banalnim imenom in s tako nizkotnim ciljem ni mogla zrasti na nobenem drugem zelniku, kakor prav na vašem. Oj, ti, ti, Barbara ti!

Prepričani smo, da boste našo prošnjo vzeli resno, jo razumeli in tudi obravnavali. Z dolžnim spoštovanjem in upanjem v zmago razuma tudi na Škofijah, vas gospod predsednik Barbara Verdnik, prav lepo pozdravljam.

Boris Popovič,
župan Mestne občine Koper