DomovNovicePrimorke oblikovale prvi kuharski priročnik za otroke

Primorke oblikovale prvi kuharski priročnik za otroke

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Knjižne police je pred dnevi obogatila nova knjižica, ki so jo ustvarile tri Primorke, mame in prijateljice. Naslov knjige je A-petit in gre za prvi slovenski kuharski dnevnik ter priročnik za otroke.

Mamice smo povabili na krajši pogovor, kjer so nam iz prve roke razkrile pot od zamisli do priprave in izida kuharskega priročnika za otroke. Zamisel o kuharski knjigi, ki bi bila primerna tudi za najmlajše, se je porodila Jasni Tomažin, ki je tudi avtorica vseh receptov. Kmalu sta se ji pridružili prijateljici Metka Grbec, ki je poskrbela za grafični videz publikacije, in Katja Ratoša, ki je knjigo opremila s privlačnimi fotografijami. Čeprav so danes ponosne avtorice knjige za otroke, je zanje pravi uspeh in dosežek to, da so se pri ustvarjanju knjige družile in pri tem tudi zabavale.

Dekleta so prepričana, da gre za zabavno, poučno in edinstveno knjigo za otroke, ki je posebna tudi zato, saj spodbuja druženje, s tem pa krepitev medgeneracijskih vezi in odnosov v družini. Knjiga je pravzaprav vabilo k druženju, saj je kuhanje, kot menijo avtorice, proces, ki ljudi zbližuje in obenem nudi obilico novih izzivov. Priročnik prikazuje kuhanje kot zabaven in kakovosten način preživljanja prostega časa.

Zbirka receptov, nasvetov in namigov za otroke in odrasle

»Knjiga otrokom ponuja veliko zdravih receptov in ostalih kuharskih veščin,« poudarjajo avtorice. Recepti ponujajo pripravo okusnih jedi, z uporabo dnevnika in priročnika pa bo kuhanje enostavno za vse otroke. V dnevniku so nanizani slikoviti opisi kuharskih postopkov, namigi za pripravo mize, recepti okusnih jedi, nekaj zabavnih kvizov in obilica nalepk ter nakupovalnih seznamov.

Otrokom je ponujena tudi možnost poustvarjanja, saj knjigo lahko dopolnjujejo, si vanjo vpisujejo svoje zapiske in recepte. »Knjiga je v prvi vrsti namenjena otrokom in mladostnikom, a jo lahko uporabljajo tudi odrasli,« zaključujejo predstavitev svojega dela avtorice, ki si želijo, da bi se ob uporabi dnevnika zabavali in naučili nekaj novega, predvsem pa kakovostno preživeli čas v prijetnem družinskem okolju ob kuharskem pultu.

Foto: osebni arhiv