DomovNovicePrimorska praznuje: čustveno, ponosno in povezano

Primorska praznuje: čustveno, ponosno in povezano

KulturaNaši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

V portoroškem Avditoriju je sinočnja državna proslava ob 75. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, prisotne navdala s čustvi ponosa in jih v polnem amfiteatru ter pred domačimi zasloni spomnila na povezanost vseh Primork in Primorcev. Slavnostna govornica na državni proslavi je bila predsednica Državnega zbora Republike Slovenje, Urška Klakočar Zupančič. Državne proslave so se udeležili predsednik Republike Slovenije in številni državniki.

Na predvečer državne proslave ob 75. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini so se na odru Amfiteatra Portorož zvrstili številni primorski umetniki in umetnice ter se s kulturnim programom poklonili nedavno preminulemu Borisu Pahorju. Tržaški pisatelj je načelno zagovarjal svobodo, resnico in pravico. Režiserka Yulia Roschina je v odrsko zgodbo skupaj z Ano Pandur elegantno vtkala Pahorjeve postulate. Povezali sta jih z recitacijo, glasbo in plesom. Rdeča nit dogajanja je bila Pahorjeva oda ljubezni in njena nadvlada zlu. Občinstvo v polnem Amfiteatru portoroškega Avditorija in tisto pred domačimi zasloni je pozitivno sprejelo poudarke na temo ljubezni. Na proslavi se je začutila povezanost vseh Primork in Primorcev, ko je zadonela primorska himna, Vstala Primorska. Slavnostni govor je imela predsednica Državnega zbora Republike Slovenji, Urška Klakočar Zupančič.

Umetniški program državne proslave so sooblikovali Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Policijski orkester, Avtomobili, Vasko Atanasovski, Teo Collori, Lea Sirk, Jure Lesar, Štefica Graselli, Gregor Ravnik, Slavko Ivančić, Drago Mislej – Mef, plesalca Nastja Bremec Rinya in Michal Rinya, igralci Vladimir Jurc, Lara Jankovič in Mak Tepšić.

Po proslavi so se gostje zadržali ob dobrotah, ki so jih pripravile pridne roke istrskih žena in mož.

Proslavo ob 75. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini si lahko ponovno ogledate na povezavi.

Foto: Občina Piran