DomovNoviceNa sejmu Seatrade Cruise se je predstavil tudi Koper

Na sejmu Seatrade Cruise se je predstavil tudi Koper

Naši krajiNoviceSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V Malagi je v teh dneh potekal sejem potniškega turizma Seatrade Cruise Med 2022, najbolj prepoznaven sejem potniškega ladijskega turizma v Evropi. Letos je postregel s številnimi novostmi in zanimivostmi za naslednje sezone križarjenja na svetovni ravni.

Na sejmu se je predstavilo več kot 150 razstavljavcev, 45 ladjarjev iz 70 držav, med njimi tudi Slovenija. Sejma Seatrade Cruise Med se vsaki dve leti udeležujejo predstavniki ključnih deležnikov navtičnega turizma, ladjarji, pristanišča, organizatorji potovanj in izletov ter predstavniki lokalnih in nacionalnih turističnih združenj. Letos so Slovenijo zastopali predstavniki Luke Koper, Mestne občine Koper, Slovenske turistične organizacije in turistične agencije Atlas Express, Centralog turizem ter Istranka tours.

Sejma v Španiji sta se udeležila tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in Jana Tolja, mestna managerka in pomočnica vodje Urada za gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, ki sta opravila več pomembnih poslovnih srečanj in pogovorov s partnerji. Mestni občini Koper se tudi v naslednjih letih obetajo dobre in uspešne sezone prihodov potniških ladij, je poudaril Bržan: »Še posebno nas veseli, da se vedno več potnikov odloča za izlete in oglede naših obalnih mest, istrskega zaledja in sprehode po mestnem jedru Kopra. Ostajanje potnikov na destinaciji je izrednega pomena za naše trgovce in gostince, saj je znano, da so turisti iz potniških ladij dobri potrošniki.« Ob tem dodaja, da bo Koper kmalu gostil svetovni dogodek: »Oktobra se bodo v Kopru privezale kar štiri potniške ladje Azamara hkrati, spremljali jih bodo novinarji z vsega sveta. Ob njihovem prihodu bo potekal tudi sejem Dnevi kmetijstva, kjer za njihov prihod organizacijska ekipa sejma že pripravlja prav poseben program.«

Uspešna sezona potniških ladij

Tudi letošnja sezona prihodov potniških ladij bo v primerjavi z leti pred epidemijo uspešna. V Luki Koper pričakujejo kar 65 potniških ladij, s katerimi bi lahko po najbolj optimističnih napovedih v Koper pripotovalo 78 tisoč potnikov.

Turistični delavci so se tudi za to post covidno sezono potrudili in za potnike pripravili več kot dvajset različnih programov in doživetij, ladjarje pa poleg tranzitnega promet zanima tudi možnost dodatnih storitev, kot vstopno-izstopno pristanišče (turnaround port), kar bi mestu Koper omogočilo, da postane začetna oziroma končna destinacija posameznega križarjenja. Tudi napovedi za prihodnjo sezono potniških ladij v Kopru za leto 2023 so zelo obetavne.

Foto: Aljoša Ota arhiv