DomovNovicePrimorski poletni festival v objemu mednarodnega programa

Primorski poletni festival v objemu mednarodnega programa

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Primorski poletni festival se je prevesil v tretji teden, ki prinaša dve mednarodni gostovanji Prah (György Spiró) v izvedbi Alteatra iz Sarajeva in tamkajšnjega Centra kulture in mladih ter Avdienco (Václav Havel) Akademije 28 iz Beograda. Krog predstav iz nekdanje skupne države bo zaokrožila Jugoslavija, moja dežela (Goran Vojnović).

Na Primorskem poletnem festivalu v naslednjih dneh v ospredje stopajo balkanski toni, saj v Koper prihajata kar dve uspešnici z območja bivše Jugoslavije, še pred tem pa bodo za ogrevanje občinstva poskrbele ženske iz predstave Ženska: ljubezni, izgube, obleke (Nora in Delia Ephron), ki bodo na oder koprskega gledališča stopile v torek, 21. junija, ob 21. uri.

Predstava Prah na Primorski poletni festival prihaja iz Sarajeva. Igro, ki jo avtor umešča v čas posttranzicijske družbe nekje na Madžarskem, odlikujejo duhovito izpisani dialogi in komični preobrati, ki nas opominjajo, da smo za svojo srečo odgovorni sami in da je življenje lahko lepo tudi brez loterijskega dobitka. Igralka Gordana Bobana je leta 2020 na Mednarodnem festivalu igralca Zalet v Banjaluki prejela nagrado za najboljšo igralko. Predstava, ki poteka v bosanskem jeziku, bo na programu 29. PPF v četrtek, 23. junija, ob 21. uri v Gledališču Koper.

Več o predstavi najdete na: www.gledalisce-koper.si/repertoar/20691/

Super uspešnica Avdienca na Primorski poletni festival prihaja kot plod sodelovanja Srbskega društva Primorje in Gledališča Koper. Gre za enodejanko, ki je delno avtobiografsko delo, saj je Havel – tako kot glavni lik Vaněk – zaradi prepovedi pisanja nekaj časa delal kot skladiščnik v pivovarni. Igra na prvi pogled ne ponuja nikakršne kritike oblasti, ta se razkriva šele v absurdnosti situacije in sistema, v katerega sta ujeta oba lika. V enodejanki igrata srbska zvezdnika Nikola Rakočević in Miodrag Radonjić, ki bosta na oder koprskega gledališča stopila v nedeljo, 26. junija, ob 21. uri.

Več o predstavi najdete na: www.gledalisce-koper.si/repertoar/avdienca/

Junijski mednarodni program bo na 29. PPF zaokrožila 30. izvedba predstave Jugoslavija, moja dežela v torek, 28. junija, ob 21.30 v amfiteatru Avditorija Portorož. »Političnim preprekam in covidu navkljub smo zelo pogosto igrali v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Italiji in Sloveniji. Čez nekaj dni se prvič odpravljamo tudi na Hrvaško, igrali bomo v Pulju. Predstava je bila povabljena na več festivalov, na katerih je do danes dobila kar osem nagrad. Zato vse, ki si predstave Jugoslavija, moja dežela še niste ogledali, vabim v Portorož, kjer bo na sporedu jubilejna 30. ponovitev, kar bodo obiskovalci tudi občutili,« je povedala Katja Pegan, direktorica in programska vodja 29. Primorskega poletnega festivala.

Foto: Gledališče Koper