DomovNovicePrimožu Krečiču zlato jabolko in naziv osebnost Primorske 2021

Primožu Krečiču zlato jabolko in naziv osebnost Primorske 2021

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Radio Koper, dnevnik Primorske novice, TV Koper – Capodistria, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo – Julijsko krajino so v včeraj, 13. januarja, v večernih urah že sedemnajstič zapored razglasili Osebnost Primorske. Osebnost Primorske za leto 2021 je postal Primož Krečič, koprski župnik, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici.

Sklepna prireditev, ki je bila letos zaradi epidemioloških razmer znova zasnovana kot televizijska oddaja, je potekala iz prenovljenega radijskega studia Hendrix. Mesečna glasovanja so sodelujoči mediji v lanskem letu nadomestili z letnim izborom osebnosti, ki so na najrazličnejših področjih ustvarili prepoznavne presežke. A zadnjo besedo, kdo je Osebnost Primorske v letu 2021, so znova imeli bralci, poslušalci in gledalci, ki so izbirali med desetimi nominiranci. Zmagovalcu Osebnosti Primorske 2021 so podelili nagrado zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Primož Krečič je kot izjemna in karizmatična osebnost s svojo vizijo, povezovalnostjo, vztrajnostjo in s svojo neutrudno ekipo uresničil sanje vseh, ki so si želeli in prizadevali za pridobitev edinstvenega instrumenta, orgel znamenite züriške dvorane Tonhalle. Ni se ustrašil tveganja, nepredstavljivih stroškov, niti nasprotujočih si mnenj. Okrog sebe je zbral somišljenike, sodelavce in vse, ki so lahko kakor koli prispevali k uresničitvi cilja. Danes na izjemno estetsko in slogovno prefinjeno obnovljenem koru stoji veličastna kraljica instrumentov – pridobitev ne le za Koper, temveč tudi za širšo slovensko in tujo kulturno javnost.

»Te orgle so povezale ves Koper in še širše, vsi smo začutili ta prostor. Naj jabolko zlati tudi v prihodnost, da bomo bolj ljudje, iskali dobro in tisto, kar nas povezuje,« je ob prejemu priznanja povedal koprski župnik.

Spletno televizijsko oddajo sta v živo iz studia Hendrix vodila Mairim Cheber iz Radio Trst A in Iztok Novak Easy iz Radia Koper. Za unikatne glasbene vložke sta poskrbela Tinkara Kovač in pianist Davor Klarič.

Za Osebnost Primorske 2021 so bili predlagani Mojca Milone, Mario Fafangel, Primož Krečič, Cvetka Kernel, Alexander Gadjiev, Lara Komar, Igor Miljavec, Andreja Gulič in Matej Maver, Gorazd Bajc in Borut Klabjan ter Matteo Parenzan.

Foto: RTV SLO/Alan Radin, Primorske novice