DomovNovicePristojne službe v pripravljenosti – a razloga za preplah zaenkrat ni!

Pristojne službe v pripravljenosti – a razloga za preplah zaenkrat ni!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

»Vse službe, pristojne za ukrepanje v primeru ponovnega onesnaženja na morju in kopnem so tudi danes v stalni pripravljenosti,« je za eKoper.si potrdil direktor Marjetice Koper Jani Bačič. Kot je pojasnil, je s satelitskih posnetkov, ki jih je danes zjutraj pridobila pomorska uprava, sicer razvidno, da je manjša lisa odpadkov ponovno zaplavala v vode blizu Strunjana, vendar naj bi jo v trenutnih vremenskih razmerah že do jutri odplavilo nazaj na odprto morje. Nekoliko več odpadne plastike so z letala opazili na odprtem morju v bližini Umaga, a jih zaenkrat še ne naplavlja proti Sloveniji.

Ne glede na to bodo službe danes ves dan, kot tudi jutri, stanje na morju še naprej budno spremljale in se po potrebi tudi aktivirale. Poleg Uprave RS za pomorstvo in SVOM-a, ki sta že ves dan na morju, so v pripravljenosti tudi štiri plovila Luke Koper, ki bodo v primeru, da se tok obrne in se odpadki ponovno približajo naši obali, skušali z baražami že na morju zadržati in očistiti večino nesnage. V pripravljenosti so tudi ekipe Marjetice Koper in VGP Drave, ki bodo poskrbele za takojšnje čiščenje smeti, v kolikor bodo te priplavale do obale.

»Z vsemi aktivnostmi nameravamo nadaljevati tudi v prihodnje. Štab civilne zaščite se tako sestane že v ponedeljek, 7. maja, ob 10. uri, ko bomo določili tudi aktivnosti, ki jih bomo načrtno izvajali naslednje dni. Vse z namenom, da se še bolje organiziramo in na ta način zajezimo in odstranimo odpadke že na morju,« je še povedal Bačič.

Župan danes sklical vse pristojne, zato da se kaj takega v prihodnje ne bi ponovilo!