DomovNoviceŽupan danes sklical vse pristojne, zato da se kaj takega v prihodnje ne bi ponovilo!

Župan danes sklical vse pristojne, zato da se kaj takega v prihodnje ne bi ponovilo!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ekološka katastrofa, ki smo ji na slovenski obali priče te dni, pod vprašaj postavlja ne samo pripravljenost, usposobljenost in ustrezno opremljenost pristojnih državnih služb, temveč kliče tudi po resnem pregledu in prevetritvi postopkov medsebojnega obveščanja in ukrepanja v takih situacijah. Zato je danes župan Mestne občine Koper Boris Popovič ravno na to temo sklical pristojne občinske in državne službe, ki so med drugim skušale najti pravi način oz. sistem, kako ob podobnih situacijah ukrepati v prihodnje.

Današnjega sestanka, ki ga je koordiniral Jani Bačič, direktor Marjetice Koper, so se udeležili Arturo Steffe, vodja sektorja za varovanje obalnega morja na Upravi RS za pomorstvo, Franka Cepak, okoljska menedžerka Luke Koper, Denis Glavina, poveljnik Gasilske brigade Koper, Igor Rakar, vodja občinske službe za civilno zaščito in reševanje ter Zvezdan Božič, poveljnik civilne zaščite za Obalo, Zorka Sotlar z direkcije RS za vode pa se je opravičila.

Ekološka katastrofa, ki smo ji na slovenski obali priče te dni, pod vprašaj postavlja ne samo pripravljenost, usposobljenost in ustrezno opremljenost pristojnih državnih služb temveč tudi kliče po resnem pregledu in prevetritvi postopkov medsebojnega obveščanja in ukrepanja v takih situacijah

Tema pogovora je bilo predvsem reševanje problematike onesnaženja slovenskega morja in obale, ki je odprla številna vprašanja o usposobljenosti in ustrezni opremi pristojnih državnih služb, kot tudi na kakšen način ob podobnih situacijah ukrepati v prihodnje. Glede na to, da bi lahko že jutri oziroma v nedeljo v slovensko morje znova zaplavalo več ton odpadne plastike, stiropora, vejevja in drugih odpadkov, so se dogovorili tudi o interventnih ukrepih tako na morju kot tudi na kopnem. Jutri naj bi dobili tudi satelitski posnetek, s katerega bo razvidno, kakšna je trenutna situacija na morju, pilot Benjamin Ličer iz Obalnega letalskega centra Portorož pa bo vse dni stanje spremljal tudi iz zraka.

Službe bodo tako v stalni pripravljenosti za ukrepanje: v kolikor bodo odpadki ponovno prišli na površje in priplavali v naše vode bosta Uprava za pomorstvo in SVOM aktivirala tudi štiri plovila Luke Koper, ki bodo skušala z baražami že na morju zadržati in očistiti večino nesnage. Za čiščenje naplavin, ki bodo priplavale do obale, pa bosta poskrbeli VGP Drava in koprska Marjetica.

Pristojni se bodo vnovič sestali v ponedeljek, ko se jim bodo na sestanku pridružili še predstavnica direkcije RS za vode Zorka Sotlar in predstavnica podjetja Drava, ki je v tovrstnih situacijah pristojno za čiščenje obalnega pasu.

Sicer pa sta včeraj, 3. maja, Mestna občina Koper in Marjetica Koper uspešno izpeljali čistilno akcijo, na kateri je sodelovalo več kot 150 prostovoljcev. Kako pridni so bili, si lahko ogledate s klikom na spodnji prispevek.

FOTO: Več kot uspešna čistilna akcija