DomovNoviceFOTO: Projekt mestnega parka v Kopru osvojil prvo nagrado arhitekturne revije »The Plan«

FOTO: Projekt mestnega parka v Kopru osvojil prvo nagrado arhitekturne revije »The Plan«

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Med prejemniki nagrad italijanske arhitekturne revije The Plan, ki so jih razglasili ob koncu mednarodne konference arhitektov v Hotelu Excelsior na beneškem Lidu, je tudi mestni park v Kopru.

Arhitekturna revija The Plan nagrade podeljuje v nizu kategorij, in sicer tako realiziranim projektom kot tudi nerealiziranim, v podkategoriji Prihodnost, prav v slednji je mednarodno žirijo najbolj prepričal projekt mestnega urbanega parka v Kopru, ki bo dokončan predvidoma novembra.

A to ni bila edina nagrada snovalcev tega projekta, arhitekturni biro Enota Projektiranje iz Ljubljane je namreč nagrado prejel tudi za projekt Skorba pri Ptuju in hotelom Plesnik, medtem ko je njihov projekt zdravilišče Zlatibor prejelo častno omembo.

Mednarodno orientirano revijo The Plan, ki ponuja zapise v italijanskem in angleškem jeziku, ob teh kdaj tudi v drugih, sta leta 2001 ustanovila Nicola Leonardi in Carlotta Zucchini, sledi pa sodobnim premikom na področjih arhitekture in oblikovanja. Njen sedež je v Bologni, njeno uredništvo nagrade podeljuje od leta 2015.

Gradnja mestnega parka v polnem teku

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ureditev velikega mestnega parka ob Semedelski promenadi, med nastajajočimi rekreacijskimi parkovnimi površinami ob Kanalu Grande in gramoznim parkiriščem za tržnico v Kopru, je v polnem teku. Grafist v sodelovanju z družbo Adriaing bo naložbo izpeljal za slabih 3 miljone evrov, od katerih bo 500 tisoč občina črpala iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb, preostali del bo proračunskih sredstev. Dela bodo potekala v dveh fazah, pri prvi se bo izvedla parkovna ureditev, v drugi fazi pa nasutje nad obstoječim gramoznim parkiriščem.

Bodoči park bo obsegal zelene površine z avtohtonimi rastlinskimi vrstami, povezovalne poti, tlakovana območja za družabne in športne igre na prostem, vodne elemente (brzice, vodomet, jezero), prireditveno območje s tribunami, otroško igrišče in zelenico za pse, namestili pa bodo tudi varčno razsvetljavo, pršila in sodobno urbano opremo. in vso potrebno urbano opremo.

Posebnost parka bodo betonski parkovni elementi, s katerimi nameravajo razmejiti površine z različno rabo in premostiti višinske razlike teh površin ter so namenjeni posedanju ali igri, medtem ko bodo nekateri napolnjeni z vodo.

Parkovna površina bo namenjena programski razširitvi Semedelske promenade in bo omogočala raznovrstne dejavnosti na prostem, kot so organizacija prireditev, koncertov ali gledaliških predstav.