DomovNovice“To so projekti, ki ostanejo za vedno!”

“To so projekti, ki ostanejo za vedno!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

»Spirala simbolizira dinamiko, ponovno srečanje in združitev dveh narodov, ki ju povezuje zgodovina in odpira pogled v prihodnost,« je svojo vizijo vertikalne povezave med obalnim delom in Markovim hribom včeraj javnosti predstavil avtor zmagovalnega elaborata, svetovno znani arhitekt Massimiliano Fuksas. Prepričan je, da bo Kopru projekt uspelo izpeljati do konca: »Imam srečo, saj se vse moje nekoliko nore zamisli uresničijo, tudi zato, ker niso drage in so zastavljene tako, da se jih da izpeljati.«

Vertikalno vzpenjajoča se dvojna krožna spirala, ki bo po mnenju strokovne ocenjevalne komisije najverjetneje postala tudi nov simbolni element mesta Koper, je eden od petih natečajnih elaboratov, ki so jih včeraj razstavili v avli Pokrajinskega muzeja Koper, v palači Belgramoni Tacco. Zmagovalno rešitev, ki jo je svetovno priznani arhitekt zasnoval skupaj z arhitektom Sandijem Piršem, so včeraj podrobneje predstavili tudi javnosti.

Strokovno ocenjevalno komisijo so sestavljali: predsednik Viljem Šantavec, Dejan Škerlič, Gorazd Kobal, Igor Lipanje, Ana Pantelin in Marko Apollonio.
Skrbnik in poročevalec natečaja: Andrej Mlakar.

»Nova pridobitev bo ne samo uporabna, ampak bo predstavljala tudi nov simbolni element mesta,« je ob tem povedal prvi mož koprske občine, ki je izredno počaščen, da se je na arhitekturni natečaj Mestne občine Koper prijavil tudi tako pomemben in priznan arhitekt kot je Massimiliano Fuksas. Za premostitev razdalje med središčem mesta in obalnega dela ter Markovega hriba je po njegovih besedah danes nujno potreben avto, a zahvaljujoč stolpu ne bo več dolgo tako. »Vertikale so danes nuja in nikakor ne samo opcija, ves svet se razvija v tej smeri,« je še povedal, ob tem pa izrazil upanje, da smo s tem končno prebili led. Po njegovem mnenju danes mnogi potujejo v tujino, da bi občudovali velike arhitekturne dosežke, nihče pa ne pomisli, da bi lahko tudi drugi hodili k nam in občudovali kaj imamo.

Prepričan je, da ima Slovenija ogromno talentiranih arhitektov, ki pa trenutno nimajo prave možnosti za razvoj. »Tovrstni projekti presegajo obdobje enega mandata in enega župana. To so projekti, ki ostanejo za vedno, za danes in za v bodoče,« je še povedal župan in spomnil, da danes nihče več ne ve, kdo je bil župan v času, ko se je gradil Eiffelov stolp, vsi pa vemo, kdo ga je zasnoval.

»Zmagovalec je prepričal s svojo drzno vizijo. Tudi če bi to bila edina prispela prijava, bi bili zadovoljni, saj je odlična,« je zmagovalni rešitvi nekaj besed namenil tudi predsednik ocenjevalne komisije, arhitekt Viljem Šantavec. Avtorja sta po njegovem mnenju dosegla posebno izvirnost rešitve, ki je oblikovno prepoznavna in bo tvorila nov simbolni element mesta Koper. Hkrati bo to, tako Šantavec, s 111 metri najvišji stolp v Sloveniji.

Na natečaju so poleg prvonagrajene ekipe v sestavi Massimiliano Fuksas, Sandi Pirš in Gorazd Črnko s sodelavci Janez Gačnik, Uroš Pust, Sanja Pavičič in Gregor Rjavec, sodelovali še: Mag. Boštjan Furlan, Marko Kosovel, Janez Hvala, Polona Kete in Urška Mužina Rodman, s sodelavcem Brankom Bandljem, ki so prejeli 2. nagrado ter tandem Tomaž Schlegl s sodelavcem Jurijem Toninom, ekipa Damjana Bradača s sodelavcema Andrejem Likarjem in Markom Kuritnikom ter avtorja Bogomir Vidic in Zdenko Race, skupaj s Katjo Pogačar, ki so prejeli odškodnino.

Projekt arhitekturnega tandema, ki bi lahko v prvi fazi dosegla višino do 80 metrov, v naslednji fazi pa bi jo nadgradili do višine 111 metrov, so simbolno poimenovali tudi stolpnica miru – peace tower. Vanjo bi umestili dve oziroma tri moderna in nekoliko nevsakdanja panoramska dvigala, ki bi bila nagnjena pod določenim kotom in bi predstavljala ne samo odlično rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, temveč bi bila atraktivna tudi z vidika turistične ponudbe. K sodelovanju tako nameravajo povabiti enega vodilnih proizvajalcev naprednih in sofisticiranih dvigal na svetu, Maspero Elevatori, ki svoje produkte uspešno trži po vsem svetu. V spodnjem delu vertikale bi svoj prostor našle tudi športno rekreacijske vsebine: spiralni zaprti adrenalinski tobogan in umetna plezalna stena, razmišljajo pa tudi o možnostih umestitve jeklenice za adrenalinski spust, t.i. zip line-a. Projekt bi bil lahko po prvih napovedih končan v dveh letih, njegovo gradnjo pa bo, kot je povedal, vseskozi spremljal tudi sam Fuksas. »Niti enega projekta ni, ki ga ne bi spremljal od začetne zamisli do realizacije,« je pojasnil in napovedal, da bo konstrukcija zgrajena iz jekla, saj gre za prožen material, ki omogoča, da se projekti izpeljejo v relativno kratkem času.

Celotno predstavitev si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.