DomovNoviceKrajani Gradina z ukrepi nad nespoštljive nabiralce gozdnih plodov

Krajani Gradina z ukrepi nad nespoštljive nabiralce gozdnih plodov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Nabiralci gozdnih plodov preglavice povzročajo tudi prebivalcem KS Gradin, ki so se na to temo pred dnevi sestali s predstavniki Zavoda za gozdove, Kmetijske gospodarske zbornice, Gobarskega-mikološkega društva slovenske Istre, policijske postaje Koper in Mestne občine Koper. Kot so povedali, vstopa v gozdove in nabiranja plodov ne želijo prepovedati nikomur, bi pa radi, da bi vse številčnejši obiskovalci njihovih gozdov upoštevali pravila in bili bolj spoštljivi do narave.

Krajani, v pretežni meri lastniki zemljišč in gozdov na tem območju, so že pred časom pripravili peticijo za vzpostavitev reda v gozdovih na območju KS Gradin, s katero so želeli opozoriti na »invazijo nemarnih in nespoštljivih nabiralcev gob in drugih goznih plodov v njihovih gozdovih«. Ti se, kot pravijo, požvižgajo na predpise, s svojimi dejanji pa povzročajo pravo razdejanje, saj za seboj puščajo odpadke, poškodovane in razrite poti, nekateri med njimi pa se očitno lotijo tudi njiv in sadovnjakov, na katerih zmanjkujejo pridelki in sadeži.

Ker je nabiralcev gozdnih plodov iz leta v leto več, nekateri med njimi pa res ne spoštujejo zasebne lastnine in pravil obnašanja v gozdu, so problematiko pred začetkom sezone podrobneje predstavili tudi na zadnji seji sveta KS Gradin, kjer so skupaj s pristojnimi službami in koprsko občino oblikovali predloge ukrepov, ki bi omilili težave krajanov in vsaj nekoliko izboljšali tamkajšnje razmere.

Strinjali so se, da v tej fazi nabiranja gob in drugih plodov ne nameravajo omejevati oziroma prepovedati, bodo pa zato skušali razmere urediti na način, da bodo z rešitvami zadovoljni tako krajani kot tudi obiskovalci. Tako bosta med drugim občina in Zavod za gozdove na javnih cestah in ob gozdovih namestila opozorila o prepovedi parkiranja, za obiskovalce pa uredila ustrezne parkirne površine. Ti ukrepi bodo izpeljani v kratkem, prav tako pa bodo skupaj z gobarskim mikološkim društvom za obiskovalce pripravili navodila o pravilnem obnašanju v gozdu.