DomovNoviceProjekt drugega tira ne omogoča nadaljnjih zamud

Projekt drugega tira ne omogoča nadaljnjih zamud

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Projekt drugega tira Divača-Koper je na tako občutljivi točki, da ne omogoča nobenih zamud več. To je na današnji novinarski konferenci v prostorih Mestne občine Koper izpostavil predsednik projektnega sveta za civilni nadzor nad projektom Jadran Bajec. Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi koprski župan Aleš Bržan.

V investicijskem projektu je bilo predvideno, da bi se dela na obeh najdaljših predorih na progi začela že v letošnjem letu. A po besedah predsednika sveta Jadrana Bajca se to ne bo zgodilo. Zdaj je rok za izvedbo del na omenjenih dveh predorih konec januarja. »Kar se tiče terminskih planov, moram povedati, da smo izkoristili vse rezerve. Tudi izvajalci so izpostavili, da so sedaj že kar vse aktivnosti na kritični točki,« je na novinarski konferenci poudaril Bajec.

Prvi vlaki bi morali po drugem tiru voziti januarja 2026. A kot je ocenil predsednik sveta, so roki zahtevni. Vse zamude, ki bodo posledica pritožb in ponovljenih razpisov, bodo vplivale na roke, te pa bo težko oziroma kar nemogoče nadoknaditi. Predsednik sveta je pristojne pozval tudi k dopolnitvi državnega lokacijskega načrta, ki bo omogočala polno dvotirnost proge. Ministrstvo za okolje in prostor jo načrtuje do oktobra 2023, a kot poudarja Bajec, je to nedopustno dolg rok.