DomovNoviceProstovoljnim gasilskim organizacijam tudi letos izdatna občinska sredstva

Prostovoljnim gasilskim organizacijam tudi letos izdatna občinska sredstva

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper (MOK) Aleš Bržan je danes z desetimi prostovoljnimi gasilskimi društvi in Obalno gasilsko zvezo Koper podpisal pogodbe o financiranju gasilske javne službe v letu 2023. Občina je zaradi uskladitve s povečanjem stroškov delovanja gasilskih društev povečala višino sredstev za njihovo redno dejavnost, letos bo tako razdelila 180.000 evrov sredstev. Poleg tega bo namenila 30.000 evrov za nakup gasilske zaščitne in reševalne opreme ter 290.000 evrov za nakupe gasilskih vozil.

Prostovoljni gasilski društvi (PGD) Osp in Dekani bosta pridobili gasilski vozili za gašenje gozdnih požarov, vredni vsako po 100.000 evrov, PGD Dekani pa bo poleg tega postalo bogatejše še za gasilsko vozilo za prevoz moštva. Novo vozilo bo pridobila še Obalna gasilska zveza Koper, ki ji po novem predseduje David Krmac.

Ta se je županu zahvalil za 20-odstotno povišanje sredstev za delovanje gasilskih društev, kar bo olajšalo njihovo delovanje, Bržan pa se je ob tej priložnosti predstavnikom gasilskih društev zahvalil za njihovo dosedanje nesebično delo.

Občina je skladno s prioritetami krajevnih skupnosti namenila tudi sredstva za potrebe gasilskih domov. Z njimi bodo pripravili projektno dokumentacijo za izgradnjo prizidka PGD Hrvatini in za obnovo strehe s postavitvijo sončne elektrarne na objektu PGD Krkavče.

Tudi občanke in občani so pozorni na potrebe gasilskih društev. V okviru participativnega proračuna so tako med drugim predlagali in izglasovali ureditev zgodovinske sobe v PGD Hrvatini in ureditev sanitarij v PGD Pobegi – Čežarji. Vsak projekt je vreden 40.000 evrov.

Foto: MOK