DomovNovicePrva skupnostna sončna elektrarna v slovenski Istri bo v Sv. Antonu

Prva skupnostna sončna elektrarna v slovenski Istri bo v Sv. Antonu

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

S potrditvijo predloga o ustanovitvi Sončne zadruge Koper, z. o. o. so svetnice in svetniki na včerajšnji 31. seji Občinskega sveta Mestne občine Koper dali zeleno luč za vzpostavitev nove skupnostne samooskrbne sončne elektrarne, ki bo pomembno prispevala k prehodu v trajnostno in nizkoogljično družbo. Postavili jo bodo na streho podružnične šole v Sv. Antonu. 

Mestna občina Koper leži v območju Slovenije, ki ima nadpovprečno število jasnih dni, zaradi česar si tudi prizadeva, da bi bila izraba sončne energije v energetske namene tu še toliko bolj izkoriščena. Prvi projekt sončne zadruge bo postavitev skupnostne samooskrbne sončne elektrarne na strehi podružnične šole v Sv. Antonu, ki bo na letni ravni proizvedla približno 110.000 kWh zelene električne energije. S tem se bodo zmanjšali stroški energije v javnih objektih znotraj iste transformatorske postaje, ki poleg podružnične šole obsega še sedež Krajevne skupnosti Sv. Anton in Hišo kulture Sv. Anton.

Vrednost naložbe je ocenjena na 113.792,45 evra, zadruga bo kandidirala tudi za pridobitev sredstev Ministrstva za infrastrukturo. Nadaljnje aktivnosti projekta predvidevajo širjenje zadruge s podobnimi projekti na strehah objektov, ki bodo pripomogli k znižanju stroškov energije, zmanjšanju ogljičnega odtisa in emisij ter toplogrednih plinov. Občina bo na podlagi nadaljnjih projektnih aktivnosti občankam in občanom ponudila možnost, da se vključijo v sončno zadrugo ter proizvajajo in se oskrbujejo z električno energijo s pomočjo sonca. Ob ustanovitvi zadruge je predvideno, da se poleg koprske občine, včlanita še dve fizični osebi, ki sta podali pristopno izjavo. Zadružniki bodo zaradi naložbe imeli nižje stroške za električno energijo, ki pa se bodo po odplačilu kredita še dodatno znižali.

Na fotografijah: sončna elektrarna na strehi Vrtca Semedela, enota Markovec
Foto: MOK