DomovNaši krajiVlada sprejela predlagane rešitve

Vlada sprejela predlagane rešitve

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Če še pred nekaj dnevi ni bilo videti realne možnosti, da bi se izognili redukcijam pri oskrbi s pitno vodo v slovenski Istri, danes smemo ohranjati upanje, je zapisano v izjavi županov občin slovenske Istre glede včeraj sprejetih rešitev za dobavo dodatnih količin pitne vode.

Zgodili sta se namreč dve ključni spremembi. Prva je, da smo ljudje razumeli resnost razmer, druga pa, da je vlada razumela resnost razmer. Ljudje v slovenski Istri smo v zadnjih dneh začeli s pitno vodo ravnati bistveno bolj skrbno in občutno zmanjšali porabo, vlada pa je sprejela naš predlog za dobavo dodatnih količin pitne vode.

Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela odločitev o dovažanju vode v slovensko Istro s cisternami. Dodatne količine surove vode iz reke Unica bo v našo vodarno s cisternami dovažala Slovenska vojska, ko in če bo to mogoče, pa se ji bodo pridružile tudi gasilske organizacije in drugi prevozniki. Na ta način bi lahko v vodarno v Cepkih pripeljali do pet tisoč kubičnih metrov surove vode dnevno. Seveda v trenutnih razmerah niti ta dodatna količina ne zagotavlja varne oskrbe s pitno vodo za celotno regijo, ponuja pa nam priložnost, da se ob izjemno skrbnem ravnanju in varčevanju z vodo izognemo redukcijam do prvega obilnega deževja.

Hkrati nam je Direkcija RS za vode izdala začasno dovoljenje za uporabo Vanganelskega jezera in drugih manjših zajetij za druge, predvsem kmetijske rabe, kjer zalivanje s pitno vodo še vedno ostaja prepovedano.

Še zlasti pa nas veseli, da resna namera vlade, da DPN Suhorca razširi z variantnimi dolgoročnimi rešitvami. Ministrstvo za okolje in prostor bo tako hkrati preverilo tudi možnost aktiviranja četrte vrtine v Klaričih in navezavo na vodni vir Malni.

Foto: MOK