DomovNovicePrvi poletni dan in najdaljši dan v letu

Prvi poletni dan in najdaljši dan v letu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

S Sončevim obratom ali solsticijem bo danes nastopil prvi poletni dan. A to ne pomeni, da se danes začenja tudi meteorološko poletje, vanj smo stopili že v začetku junija. Danes bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) temperature poletne, najvišje se bodo po državi gibale med 26 in 32 stopinj Celzija.

Sončev obrat ali solsticij bo danes po srednjeevropskem času, torej tudi v Sloveniji, ob 12.07. Danes bo tako najdaljši dan v letu.

Prvi poletni dan bodo poletne temperature in poletno vreme. Po napovedih Arsa bo danes sončno in vroče, popoldne in zvečer bodo predvsem na severu nevihte, ki so krajevno lahko tudi močnejše.

A že v noči na petek se obeta izrazita ohladitev. V petek bodo tako v notranjosti države dnevne temperature le okoli 15 stopinj Celzija. Ponekod v visokogorju bo tudi snežilo.

Bolj sveže vreme bo vztrajalo do začetka prihodnjega tedna. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj, zelo sveža bodo tudi jutra s temperaturami pod 10 stopinj, v bolj hladnih legah bo le okoli pet stopinj. V drugi polovici prihodnjega tedna se bodo temperature spet dvignile v bližino dolgoletnega povprečja, so še napovedali na Arsu.

Lansko poletje je bilo sicer zelo vroče in sončno, zaznamovalo ga je več vročinskih valov s kratkimi osvežitvami. Le redko je temperatura padla izrazito pod dolgoletno povprečje. Vsi trije poletni meseci so bili v večjem delu Slovenije znatno toplejši od dolgoletnega povprečja, še najmanj je odstopal julij.