DomovNoviceKoper so prvič obiskale štiri potniške ladje hkrati

Koper so prvič obiskale štiri potniške ladje hkrati

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v koprsko pristanišče vplule štiri potniške ladje, ladjarja Azamara Cruises, ki so na svojem krovu prepeljale več kot 3.500 potnikov in članov posadke. Prihod štirih potniških ladij hkrati je za mesto Koper in pristanišče zagotovo zgodovinski trenutek, ki so ga predstavniki Luke Koper in Mestne občine Koper, skupaj s Slovensko turistično organizacijo, ladijskim agentom Centralog in agencijo Atlas Express obeležili s svečanim sprejemom v Pretorski palači.

Kot je ob tej priložnosti povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, je vesel odločitve ladjarja Azamara Club Cruises, da prvič v zgodovini v mesto Koper pripelje vse štiri ladje svoje flote: »Koper je mesto neštetih doživetij ter srčnih in prijaznih ljudi, kjer se lahko varno in brez težav sprehajate po tipično obmorskih ozkih uličicah, prepletenih z vonjem po morju in soli.«

Zbrane je v imenu Luke Koper nagovoril vodja potniškega terminala Mitja Dujc, ki je prihod štirih potniških ladij označil za zgodovinski dogodek, a hkrati poseben organizacijski izziv: »Pristanišče je zaradi geostrateške pozicije že v osnovi med bolj obremenjenimi, v zadnjem letu pa se, podobno kot globalna logistika, sooča s preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet, kar od naše operative zahteva hitro odzivnost in sposobnost prilagajanja na nenehne spremembe. Smo pa seveda veseli prihoda vsake potniške ladje, ki posredno prispeva k promociji koprske transportne poti za različne blagovne skupine na tujih tržiščih

»Danes je poseben dan tudi za Azarama Cruises, saj smo lahko vse štiri ladje prvič v zgodovini občudovali na zaporednih priveznih mestih. Posebna zahvala gre našim štirim kapitanom za varno vplutje v pristanišče, gostiteljem pa za čudovit sprejem in pester program doživetij, s katerim nas bodo danes razvajali,« svoje navdušenja ni skrival niti Michael Pawlus, eden od vodilnih pri Azamara Cruises.

Štiri potniške ladje ladjarja Azamara Cruises so v koprsko pristanišče že zgodaj zjutraj priplule iz različnih jadranskih pristanišč. Azarama Quest in Journey iz italijanske Ravenne, Onward iz hrvaškega pristanišča Zadar, Azamara Pursuit pa iz Šibenika. Koper so zapustile v večernih urah in pot nadaljevale proti pristaniščem v Rovinju, Puli, Opatiji in Zadru.

Poleg več kot 2.000 potnikov in nekaj več kot 1.500 članov posadke, je na njihovem krovu k nam pripotovalo tudi več deset predstavnikov medijev, ki so imeli priložnost spoznati mesti Koper in Piran, si ogledati slikovito vasico Padna, koprsko zaledje z Marezigami in se za konec udeležiti tudi tradicionalnega sejma Dnevi kmetijstva slovenske Istre.

17 let od prihoda prve potniške ladje

Prve potniške ladje so v Koper priplule v letu 2005, v tistem letu smo jih skupno gostili 18 z nekaj več kot 1.000 potniki. Največji obisk potniških ladij do zdaj smo imeli leta 2011, takrat smo zabeležili 78 prihodov ladij in 108.820 potnikov, medtem ko smo v letu 2019 s 115.581 potniki dosegli največje kadarkoli prepeljano število potnikov na skupno 72 potniških ladjah. Prva ladja ladjarja Azamara Club Cruises je v koprsko pristanišče priplula v letu 2008, v letošnji sezoni smo jih gostili skupno 8.

Prihod štirih ladij Azamara Cruises je zagotovo vrhunec letošnje sezone prihodov potniških ladij, ki se bo v novembru sklenila s 65 potniškimi ladjami in približno 78.000 potniki.

Fot: Kleva, MOK