DomovNoviceRazstava Legendarni Koper tudi v Mali loži

Razstava Legendarni Koper tudi v Mali loži

KulturaNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Mala loža bo med 26. februarjem in 18. marcem gostila razstavo Legendarni Koper – Capodistria illustrata, ki bo na zgodovinsko obarvanih panelih skozi izbor najdragocenejših knjig koprske Osrednje knjižnice Srečka Vilharja predstavila številne stare opise našega mesta.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja so v jubilejnem letu obeležitve 70. obletnice ustanovitve koprske knjižnice v mesecu kulture pripravili odmevno spletno razstavo Stari krajepisi KopraAntiche descrizioni di Capodistria. Razstava je med občankami in občani Kopra požela val zanimanja, tako so se v sodelovanju z Mestno občino Koper odločili razstavo pod imenom Legendarni Koper – Capodistria illustrata predstaviti tudi v Mali loži.

Razstava, ki jo je pripravil vodja Oddelka za domoznanstvo in knjižno dediščino Peter Štoka, najlepše povzame in prikaže temeljno poslanstvo in namen knjižnice, ki hrani, zbira in varuje zgodovinski knjižni spomin v kraju svojega delovanja.

Na terasi pod volti Pretorske palače bodo na panelih predstavljeni številni stari opisi mesta Koper skozi obdobja – Vergerij st., Blond (1510), Coppo (1540), Giustiniano (1553), Alberti (1553), Manuzio (1572), Manzuoli (1611), Ughelli (1653); Koprski statut – Brunijev epigram (1668) in Coronelli (1697).