DomovNoviceRegres znova za vse upokojence

Regres znova za vse upokojence

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Novela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018, ki je ob ponovnem odločanju DZ po vetu državnega sveta dobila zadostno podporo, je začela veljati danes. Določa zvišanje povprečnine za 3,5 evra in izplačilo letnega dodatka vsem upokojencem, ki ga bodo prejeli skupaj z julijskimi pokojninami.

Po noveli bodo regres prvič po uveljavitvi varčevalnega zakona znova dobili vsi upokojenci. Lani in predlani so ga dobili le tisti s pokojnino do 750 evrov, pred tem pa je veljala meja 622 evrov, kot jo je določil varčevalni zakon.

Višina letnega dodatka je odvisna od višine pokojnine. Znesek se bo letos gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, vse do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami nad 760 evrov.

Foto: pixabay.com

Povprečnine za občine se bodo povišale

Povprečnina za občine za letos se bo povišala s 530 na 533,5 evra, zagotovljen bo tudi poračun od 1. januarja naprej. Dvig povprečnine sledi obljubi zaradi povišanih stroškov dela v občinah, ki so posledica dogovora s sindikati javnega sektorja. Državni proračun bo dvig povprečnin stal 7,2 milijona evrov.

Državni svet je na sprejeto novelo vložil veto. Državni svetniki so namreč opozarjali, da povprečnina v celoti ne pokriva večjih stroškov dela javnih uslužbencev. Poleg tega dvig povprečnine, kot ga določa novela, ne upošteva raznolikosti občin in s tem njihovih različnih finančnih potreb.

Finančno ministrstvo je ocenilo, da je način financiranja občin mogoče izboljšati. Toda fiskalno pravilo tudi občine kljub ugodnim gospodarskim rezultatom zavezuje k omejevanju izdatkov.