DomovNoviceKARTING: Uspešna koprska podjetnika z idejami tudi v tujino

KARTING: Uspešna koprska podjetnika z idejami tudi v tujino

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ensol 360 je družba s sedežem v Kopru, ki je »kriva« za gradnjo največje večetažne steze za karting na svetu. Ta stoji v zaprtem prostoru v mestu Montville v ameriški zvezni državi Connecticut. Prav tako je družbi Ensol 360, ki jo vodita 39-letni Mitja Šafar in 38-letni Jernej Čopi, zaupana tudi gradnja nove steze na Floridi, ki se bo ponašala s kar 10.000 kvadratnimi metri skupne površine.  

Leto 2016 je bilo za koprska podjetnika še posebej plodno. Zabeležili so namreč kar 40 odstotno rast prihodkov (iz 1,5 na 2,3 milijona evrov) in poslovali z dobičkom. Letos jim znova kaže izredno dobro, saj se prihodek že približuje 4 milijonom evrov. Prav tako so glede na svoje potrebe povečali ekipo na 15 zaposlenih in 8 stalnih sodelavcev.

Leto 2017 bi se tako uspelo izkazati za prebojno leto, saj ideje perspektivnih koprskih podjetnikov prodirajo tudi v druge države. Prav v ta namen sta Mitja Šafar in Jernej Čopi na Floridi ustanovila še eno, povezano podjetje, Ensol USA, ki si veliko obeta prav na ameriškem trgu. Vrata se jim odpirajo tudi na kitajsko tržišče, kjer so že zgradili dva kartodroma.

Koprčan Mitja Šafar (na sredini) je uspešen mlad podjetnik. Foto: arhiv ekoper.si

Inovacija “mobilni kartodrom” navdušuje

Nedavno so v Zagrebu predstavili svojo letošnjo inovacijo – mobilni kartodrom, ki predstavlja le še korak do enega poglavitnih ciljev koprske družbe, tj. zgraditi najvarnejši kartodrom na svetu. V podjetju Ensol 360 pričakujejo, da bo novi mobilni kartodrom prava uspešnica, saj prva naročila že prihajajo. Načrtujejo, da jih bodo v dveh letih po vsem svetu uspeli postaviti 50.

V Riadu bodo celo postavili prvi kartodrom za ženske, kar je velik dosežek, glede na to, da je ženskam v Savdski Arabiji prepovedano voziti avto.