DomovNoviceUmrl Paolo Villaggio, legendarni Fantozzi

Umrl Paolo Villaggio, legendarni Fantozzi

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V starosti 84 let je v Rimu danes zjutraj umrl priljubljeni italijanski igralec in komik Paolo Villaggio. Znan je bil predvsem po filmski seriji, v kateri je upodobil Uga Fantozzija, najbolj nesrečnega moškega pod italijanskim soncem, s katerim se je Villaggio za vedno zapisal v srca občinstva.

Igralčevo smrt je na družabnih omrežjih sporočila njegova hči Elisabetta. V Genovi rojeni Villaggio je bil sicer že nekaj časa bolan in so ga nazadnje zdravili v rimski bolnišnici Gemelli.

Igralec, pisatelj, scenograf in sinhronizator je v filmu in na televiziji upodabljal paradoksalne in groteskne like, kot sta profesor Kranz in sramežljivi Giandomenico Fracchia, njegov najljubši filmski lik, ki ga je kdajkoli upodobil, pa je bil Fantozzi. Priljubljena serija iz 70. in 80. let je še vedno redno na sporedu italijanske televizije. Napisal je tudi več knjig, večinoma satiričnega značaja, ter nastopal v dramskih vlogah in več filmih.

Fantozzi je bil najbolj znani lik Paola Villaggia. Foto: Kosovelovdom.si

Življenje prepleteno z uspehi

Sodeloval je s priznanimi režiserji. Leta 1990 je v zadnjem filmu Federica Fellinija La voce della luna odigral glavno vlogo. Zaigral je tudi v filmih Ermanna Olmisa Il segreto del bosco vecchio (1993) in Maria Monicellija Cari fottutissimi amici (1994). V nemško govorečem okolju pa je postal znan z glavno vlogo v filmu Signor Robinson (1976) Sergia Corbuccija.

Leta 1992 je na filmskem festivalu v Benetkah dobil zlatega leva za življenjsko delo. Leta 2000 je sledil zlati leopard na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu.

Villaggio je veljal za enega najboljših italijanskih komikov poleg Tota in Franca Franchija. Svoj najbolj znani lik, Fantozzija, je sprva razvijal v obliki kratkih časopisnih zgodb, ki so v knjižni obliki izšle leta 1971 in bile prodane v več kot milijon izvodih. Štiri leta kasneje se je Fantozzi prvič pojavil na filmu, zadnjič pa leta 1999.