DomovNoviceReševalna služba slovenske Istre bogatejša za novo reševalno vozilo

Reševalna služba slovenske Istre bogatejša za novo reševalno vozilo

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Reševalna služba slovenske Istre, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Izola, je danes uradno prevzela novo nujno reševalno vozilo znamke Mercedes Benz, ki ga je dobavilo ljubljansko podjetje Meditra. Nakup so zagotovile Mestna občina Koper ter občine Piran, Izola in Ankaran.

Občine slovenske Istre si prizadevajo za zagotavljanje kakovostne zdravstvene oskrbe svojih občanov. V ta namen tudi finančno podpirajo delovanje reševalne službe, ki prevzame skrb za pacienta do sprejema v najbližjo zdravstveno ustanovo. Letos so v skupnem projektu zagotovile nakup dveh novih reševalnih vozil. Vrednost dobavljenega reševalnega vozila z ustrezno predelavo in nadgradnjo je znašala slabih 150.000 evrov. Vsaka občina je zagotovila delež, sorazmeren številu občanov v svoji občini. Do izteka koledarskega leta je v načrtu dobava in predaja dodatnega reševalnega vozila, prav tako namenjenega izvajanju intervencij nujne medicinske pomoči na terenu.

Današnje slovesne primopredaje so se udeležili vsi štirje župani občin slovenske Istre. V njihovem imenu sta spregovorila župan Občine Izola Danilo Markočič in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. »Danes je poseben dan za slovensko Istro, saj smo vsi štirje župani dokazali, da združeni zmoremo več. Novo reševalno vozilo predstavlja le del naših skupno izvedenih projektov. Čaka nas še veliko izzivov in prepričan sem, da jih bomo tudi v prihodnje uspešno reševali,« je ob tej priložnosti povedal izolski župan. »Nujna medicinska pomoč je področje, za katerega si politiki prizadevamo, da nima meja. Hvaležen sem, da jih tudi v našem prostoru skušamo do določene mere zabrisati, saj pomoč ljudem in zdravje prav gotovo nista povezana z občinskimi mejami. Vesel sem, da smo skupaj pristopili k temu projektu in verjamem, da jih bo v prihodnje še veliko,« je v imenu koordinacije županov P. I. K. A. izpostavil Aleš Bržan.

Ob simbolni predaji avtomobilskih ključev je tudi direktor Zdravstvenega doma Izola, Evgenij Komljanec, izpostavil pomen povezovanja: »Hvaležni smo, da tudi na našem področju uživamo sadove vašega skupnega dela,« je poudaril. »Zdravstveni domovi ne zmoremo več vsega sami. Z vašo pomočjo bodo naše zdravstvene storitve bistveno boljše, obenem pa nam s svojim zgledom kažete smer možnosti za skupno delovanje tudi med zdravstvenimi institucijami,« je sklenil.

»Število intervencij se iz leta v leto povečuje, zato potrebujemo nova vozila,« je ob koncu pojasnil navzočim Dominik Konec, vodja Reševalne službe slovenske Istre, in dodal: »na ta način pridobimo veliko, saj ob strokovnosti pacientom zagotavljamo tudi določeno mero udobja.«

Reševalci nujne medicinske pomoči največkrat na terenu niso sami, zato velja na tem mestu izpostaviti tudi vse ostale službe za zaščito, reševanje in pomoč. Z organizacijsko in funkcionalno enotnim sistemom v nesrečah zagotavljajo varstvo ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine in okolja.

Foto: MOK, Občina Izola