DomovNoviceRobosončki na obisku pri koprskemu županu

Robosončki na obisku pri koprskemu županu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Robosončke, ki so se aprila uspešno udeležili svetovnega prvenstva FIRST Champonship v Detroitu, je danes na Mestni občini Koper gostil župan Boris Popovič.

Naj spomnimo, da je pred odhodom na svetovno prvenstvo Robosončke obiskal tudi koprski župan, ki so ga naravnost navdušili. »Nisem si mogel niti zamisliti, česa so sposobni in kaj ustvarjajo ti otroci,« so bile takrat besede župana, ki je otrokom obljubil srečanje, ko se vrnejo s prvenstva.

Danes jim je tako prvi mož koprske občine v prostorih Mestne občine Koper čestital za izjemne uspehe, ki so jih dosegli v Ameriki. “Izjemno sem ponosen na vas. Dokazali ste, da se da s trdim delom in talentom posegati zelo visoko. Želim si, da nadaljujete po tej poti in prepričan sem, da se vam obeta zelo lepa prihodnost,” je Robosončkom dejal župan Boris Popovič. V imenu vseh Robosončkov pa mu je mentorica Alenka Malej vročila zahvalo za podporo.

Spomnimo, da so se Robosončki v Detroitu pomerili v konkurenci 104 ekip, ki so bile izbrane izmed več kot 23 tisoč ekip iz 80 sodelujočih držav, v kategoriji FIRST LEGO League od 9 do 16 let. 

Ekipe so predstavile svoje raziskovalne projekte z inovativnimi rešitvami na temo vode. Nominirani so bili za pet od devetih različnih nagrad in na koncu osvojili pokal za 3. mesto v ekipnem delu in 16. mesto v tekmi z roboti. Mentorica Alenka Malej pa je prejela posebno nagrado za vodjo ekipe.

Dogodek, ki se je je udeležilo 700 ekip v različnih starostnih kategorijah — skupaj 15.000 udeležencev in 40.000 obiskovalcev, je potekal pod sloganom FIRST: za inspiracijo in priznavanje naravoslovja in tehnike.

Kot je pred časom v svoji kolumni zapisal Sebastjan Jeretič, gre pri Robosončkih za izjemen projekt, ki že pet let zapored dosega mednarodne uspehe. “Tečaj robotike na Osnovni šoli Koper je primer dobre prakse, kako najbolj uspešne učence v neki disciplini navdušiti, da tudi po zadnjem šolskem zvoncu nadaljujejo z vpijanjem znanja. Pod vodstvom Alenke Malej ti mali talenti ustvarjajo velike reči, predvsem pa se poleg učenja tehničnega znanja učijo tudi veščin ekipnega sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in odnosov. Učijo se nastopanja, prepričevanja podjetnikov, ki jim v sklopu priprave projekta za prvenstvo predstavijo svoje rešitve in jih s prototipi tudi izvedejo v praksi. Naučijo se reševanja problemov in tudi tega, da je vsak neuspeh odlična priložnost, da ugotovijo, kje so zgrešili in kako to popraviti. Učijo se strasti za področje, ki jih veseli.”

Robosončke je pred odhodom na svetovno prvenstvo robotiki, ki je potekal v Detroitu obiskal župan Boris Popovič in jim zaželel uspešen nastop.