DomovNovice25. Primorski poletni festival letos praznuje

25. Primorski poletni festival letos praznuje

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Prihodnji četrtek se bo začel jubilejni, 25. Primorski poletni festival (PPF). Ta nosi naslov Praznujemo. Tako bodo imeli otvoritvene dogodke oz. praznovanja festivala v vseh štirih obalnih občinah posebej. Predstavitve programa 25. Primorskega poletnega festivala se je udeležil tudi predstavnik koprske občine vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Festival se bo sicer odvijal med 14. junijem in 8. julijem na različnih lokacijah v vseh štirih obalnih občinah in tudi v sosednjih Miljah.

Vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec. Foto: ekoper.si

“Festival bodo “praznovali” Na Titovem trgu 26. junija s predstavo Vertikalni ples, dan kasneje v Piranu pa z muzikalom Vročica sobotne noči. V Ankaranu bodo praznovali 1. julija z monopredstavo Bužec on, bušca jaz Marjana Tomšiča v izvedbi Saše Pavček, ki bo predstavljala praznik tudi v Izoli 6. julija,” je na današnji novinarski konferenci povedal Dragan Klarica iz Gledališča Koper.

Festival, ki peto leto poteka pod okriljem koprskega gledališča, zajema različne sklope. “Pod “festivalskimi zvezdami” bodo predstavili pretekle uspešnice PPF in Gledališča Koper, med katerimi so predstave Trio Gašperja Tiča, že omenjeni Bužec on, bušča jaz in Barufe Carla Goldonija,” je pojasnila direktorica koprskega gledališča Katja Pegan.

Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan. Foto: ekoper.si

V sklopu “luči velemesta” bodo priredili plesni nastop Vertikalni ples, muzikal Vročica sobotne noči v izvedbi mestnega gledališča iz češkega Brna ter festivalsko premiero Kraljica mati Manlia Santanellija in v režiji Damirja Zlatarja Freya.

V sklopu “gledališče” bodo poleg koprskega gledališča gostovala še gledališča iz Banja Luke, Zadra, Novega Sada, italijanskega Vareseja ter Slovensko stalno gledališče iz Trsta.

Predsednica društva PPF Neva Zajc je navedla, da so eno od predstav uspeli ponovno umestiti v Sečoveljske soline.

“V zgodovinski in arhitekturni prostor starega mestnega jedra Kopra nas bo popeljala predstava Vertikalni ples italijanske skupine Il Posto, pri kateri so ustvarjalci sledili načelu umestitve predstave v ambient,” je pojasnil Mario Steffe’ iz koprske skupnosti Italijanov.

Poleg koprskega gledališča bodo gledališke navdušence navduševala še gledališča iz Banja Luke, Zadra, Novega Sada, italijanskega Vareseja ter Slovensko stalno gledališče iz Trsta. Foto: ekoper.si

Med zanimivimi prizorišči bo tudi Sveta jama pri Socerbu, kamor bodo umestili predstavo Jamski človek in projekcijo prvega italijanskega celovečernega filma Pekel, priredbe prvega speva Dantejeve Božanske komedije.

Poleg gledaliških predstav se tekom festivala obeta tudi bogat glasbeni program in program uličnega gledališča.

Organizatorji letošnjega festivala razpolagajo s 65.000 evri proračuna, pri čemer se je Peganova zahvalila vsem obalnim občinam za posluh, ki so ga pokazale za tako pomemben kulturni dogodek.