DomovNoviceRoboSončki OŠ Koper grejo na svetovno prvenstvo v ZDA

RoboSončki OŠ Koper grejo na svetovno prvenstvo v ZDA

KulturaNaši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Mladi koprski robotiki in raziskovalci RoboSončki OŠ Koper so se tudi letos izkazali in na Odprtem državnem prvenstvu FIRST LEGO League Slovenije, ki je potekalo minuli vikend v Ljubljani, in dosegli odlične rezultate.

Prvenstvo v Ljubljani je bilo obenem Finale FLL regije Adria, ki so se ga udeležile najboljše ekipe iz petih držav (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora). Letošnja sezona FIRST LEGO League Slovenije je potekala pod imenom Super Powered. Otroci so raziskovali, kako pridobivamo, hranimo in uporabljamo energijo. Nastopili so v štirih disciplinah: Tekma robotov, Zasnova robota, Inovativni projekt in Vrednote – ekipno delo. Organizator in izvajalec programa in dogodkov FIRST LEGO Liga v Sloveniji je organizacija Super Glavce.

Med 28 ekipami so RoboSončki OŠ Koper dosegli 2. mesto v tekmi robotov, pokal za Zasnovo robota in skupno 3. mesto za naslov Prvaki FLL Adria. RoboSončki OŠ Koper so osmošolci Lin Jurak, Gabriel Koščica, Luis Grilc Stepančič in Nejc Leskovec Kankaraš z mentoricami Urško Jurak, Angelino Ćurić in Alenko Malej.

Na podlagi dosežkov so se uvrstili na svetovno prvenstvo FIRST Championship, ki bo med 19. in 22. aprilom v Houstonu v Združenih državah Amerike. Gre za največji dogodek tega tipa na svetu. Nastopilo bo kar 108 ekip FLL iz celega sveta, skupaj pa je v vseh FIRST kategorijah predvidenih 960 ekip z več kot 32.000 udeleženci iz več kot 100 držav.

Foto: Anita Leskovec