DomovNoviceRok za plačilo dohodnine se izteče danes

Rok za plačilo dohodnine se izteče danes

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2016 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku junija in niso podali ugovora. V tej tranši je bilo zavezancev z doplačili 123.542, ki morajo državi skupaj vrniti 47,48 milijona evrov. Zavezanci lahko odmerjeni davek poravnajo v več obrokih.

“Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke,” so v sporočilu za javnost zapisali na finančni upravi (Furs). V primeru vložitve obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov.

Roka za vložitev obrazca ni, Furs pa sicer zavezancem priporoča, da ga vložijo čim hitreje. “Najbolje je takoj, ko zavezanec prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku,” so dodali.

“Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke,” Foto: arhiv ekoper.si

Furs poslal 566 tisoč izračunov

Osnovne informacije v zvezi z obročnim plačilom so objavljene v spletni brošuri Davki na 1, 2, 3. Podrobnejše informacije pa so objavljene na spletni povezavi Odpis, delni odpis, odlog in obročno odplačevanje davka.

Furs je v drugem svežnju poslal 566.269 izračunov, od tega jih je 123.542 (21,8 odstotka) z doplačili, 338.469 (59,8 odstotka) z vračili, 104.258 (18,4 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Doplačil je skupaj za 47,48 milijona evrov, vračil pa za 183,66 milijona evrov. Povprečno doplačilo je 384 evrov, povprečno vračilo pa 543 evrov.

Medtem ko morajo zavezanci z doplačili to poravnati še danes, pa je Furs vračila zavezancem nakazal 28. julija. Zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, za kar se je rok iztekel konec junija, jim zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Danes se izteka tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine za zavezance, ki do 15. junija na dom niso prejeli informativnega izračuna. Obrazec za odmero dohodnine je dostopen na finančnih uradih in na spletni strani Fursa, napoved je mogoče poslati tudi v elektronski obliki.