DomovNoviceS Koroške na morje – z vespami!

S Koroške na morje – z vespami!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Čez slabih 14 dni se bodo na enodnevno popotovanje po Sloveniji znova podali ponosni lastniki kultnih motornih koles znamke Vespa, ki danes beleži že več kot 70 let. Letošnje že kar tradicionalno srečanje slovenskih vespistov, v okviru katerega bodo prevozili pot od Dravograda do Kopra, bo imelo tudi dobrodelno noto.

Združeni vespisti na ta način že četrto leto zapored praznujejo ustanovitev njihove zveze – Zveze Vespa klubov Slovenije, hkrati pa je namen dogodka tudi počastitev državnega praznika – Dneva državnosti, ki ga Slovenija praznuje 25. junija. Poleg druženja in medsebojnega spoznavanja lastnikov, ljubiteljev in voznikov Vesp je enodnevno popotovanje po Sloveniji tudi odlična priložnost za spoznavanje poti in skritih kotičkov naše prelepe domovine.

Prvo potovanje z Vespami preko Slovenije v enem dnevu je bilo organizirano takoj po ustanovitvi Zveze Vespa klubov Slovenije v letu 2015, ko so vespisti premagovali traso tradicionalne poti – od Goričkega v Piran. Naslednje leto so v enem dnevu prevozili pot od Mokric na Dolenjskem v Dobrovo v Goriških Brdih, lani pa iz Osilnice v Planico. »Srečanja in popotovanja so bila organizirana ljubiteljsko in s skromnimi sredstvi ob vsakokratni »moralni« podpori Vespa zveze Slovenije. Čeprav skromno organizirana, pa so bila naša druženja na poti vedno vesela in prijetna, kljub včasih tudi muhastemu vremenu, ki pa pravemu vespistu ne vzame poguma za vožnjo,« je ob tem povedal predsednik Zveze Vespa klubov Slovenije Jurček Dolenc, ki pravi, da letošnja pot zaključuje cikel popotovanj z Vespami preko Slovenije v enem dnevu in tako predstavlja finale tega projekta.

To je ključni razlog, da je letošnji dogodek organiziran širše, s sodelovanjem več pokroviteljev in donatorjev, med drugim bosta letos pri projektu sodeloval tudi Občina Dravograd in Mestna občina Koper, kar omogoča bistveno večje število sodelujočih. Dogodek bo poleg tega tudi dobrodelne narave, saj bo izkupiček zbranih sredstev šel v roke tistim, ki denar najbolj potrebujejo. »Prav ta dobrodelna nota naše tokratne poti ob veselem druženju vespistov in spoznavanju lepot domačih krajev, poglablja smisel našega organiziranega druženja v okviru Vespa zveze Slovenije,« še zaključuje Dolenc. Letošnjo vožnjo od Koroške do Obale bo skupaj prevozilo okrog 50 vespistov, med katerimi bo tudi kar nekaj predstavnic nežnejšega spola.

Med ljubitelji vesp je tudi znan slovenski gostinec Tomaž Kavčič.

Vespa je samo ena

Vespa je v svoji 70 letni zgodovini od unikatnih začetkov v letu 1946 prehodila dolgo in inovacij polno pot. Nespremenjena je pravzaprav ostala le osnovna zamisel in izvedba – samonosna karoserija, kar je tudi njena največja posebnost v svetu motociklov, vse ostalo pa je z razvojem tehnike, elektronike in seveda skrbi za okolje doživelo velike spremembe in dodelave.

Klasična Vespa je s svojim dvotaktnim desno nameščenim zračno hlajenim, večinoma 150 ccm motorjem in ročnimi prestavami ter nožno zavoro, še vedno pojem ob katerem zaigra srce vsakemu pravemu ljubitelju Vesp. Današnja Vespa je vse kaj drugega, a ostaja prava Vespa tako v smislu kakovosti kot tudi tehnične dovršenosti, ki gre v korak z zahtevami časa. Kaj je Vespa v moto svetu najbolj enostavno povedo številke: prvi milijon Vesp je bilo izdelanih že po prvih 10-ih letih pojavljanja na tržišču do leta 2010 pa je bilo izdelanih in prodanih kar 17,5 milijonov Vesp.

Zveza Vespa klubov Slovenije prireja številne dogodke po vsej Sloveniji

Aprila letos je poseben Vespa dogodek gostilo mesto Ptuj, udeležencev je bilo več kot 300, sledilo je dobro obiskano srečanje severno-primorskih vespistov v Novi Gorici , v okviru katerega so pripravili tudi razstavo starodobnih in novodobnih Vesp. Teden kasneje je sledilo tradicionalno 11. Vespa sprečanje, v organizaciji VK Ljubljana, na katerem se vsako leto zbere med 200 in 300 udeležencev tako iz Slovenije kot tudi onkraj meja naše države.

V tem letu zveza Vespa klubov Slovenije načrtuje še popotovanje po Dravski dolini in Pohorju v organizaciji VK Maribor in t.i. Dolenjsko turo v organizaciji VK Novo mesto. VK Mengeš tradicionalno vsako leto pripravi srečanje na temo varne vožnje, kjer vespiste na izpitnem poligonu z nasveti spremljajo profesionalni inštruktorji vožnje. Dogodkov v Sloveniji se poleg domačih ljubiteljev Vesp, redno udeležujejo tudi vespisti iz Italije, Avstrije in Hrvaške, v zadnjem času pa tudi iz BiH in Srbije.