DomovNoviceŠe teden dni do prvega Altroke Istra Gourmet Festivala

Še teden dni do prvega Altroke Istra Gourmet Festivala

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Priljubljena kulinarična tržnica se letos na stare in nove lokacije vrača v tretji izvedbi. Tudi letos bo festival popestril poletne večere na podeželju in se konec septembra ustavil še v Kopru.

Vsem že poznan festival je skoraj pred vrati. Obiskovalci so Altroke Istra Gourmet Festival že sprejeli za svojega, ponudniki pa se bodo s svojimi dobrotami z veseljem predstavili tudi na letošnjih dogodkih.

Altroke Istra Gourmet Festival bo v poletni sezoni po podeželju zaokrožil od maja do avgusta zadnji četrtek v mesecu, zaključek festivala pa bo konec septembra v Kopru. Vsaka izvedba festivala je drugačna, zato je tudi vsakokratni obisk nova izkušnja in novo doživetje.

Prvo letošnje druženje bo v četrtek, 25. maja, med 17. in 24. uro, na posestvu Santomas v Šmarjah. Lokacija je že lani očarala obiskovalce, zato je ponovitev na tej čudoviti razgledni točki nujna.

Za kulinarično razvajanje bodo na dogodku poskrbeli ponudniki hrane, ki istrske jedi pripravljajo na različne načine in čisto v vsakem grižljaju lahko začutimo Istro. In ne samo na krožniku, ampak tudi v kozarcu. Ob odlični hrani bodo vinarji postregli vina iz lokalnega okolja, na voljo pa bodo tudi pivo, likerji in drugi osvežilni napitki.

Izbira na festivalu sega od mesnih in morskih jedi do zanimivih zelenjavnih krožnikov. Začeti je možno kar z odličnim istrskim pršutom in domačim kruhom, sledi lahko topla domača mineštra. Ljubitelji mesa si lahko postrežejo z boškarinovim burgerjem, govejo taljato s tartufi, ali njoki z domačim golažem, na morskem jedilniku so karpačo tune s tartufi, ribji brodet, ostrige, školjke na buzaro, za posladek pa ne bo šlo mimo sveže ocvrtih in dišečih istrskih fritol.

Za glasbeno spremljavo na dogodku bodo poskrbeli Grešni Kozli. Ekipa posestva Santomas pa bo organizirala voden ogled kleti in oljarne ob 18. in 19. uri. Predhodne prijave niso potrebne.

Brezplačno in brezskrbno bo obiskovalce na posamezne dogodke festivala odpeljal poseben Altroke Bus. Iz centra Kopra bo odpeljal ob polni uri in se redno vračal nazaj.

Altroke Istra Gourmet Festival se nato vrača junija v Marezige, julija v Dekane, avgusta v Boršt in se septembra zaključi v Kopru.

Foto: Jakob Bužan