DomovNoviceSemikantajevci navdušili občinstvo v Kopru

Semikantajevci navdušili občinstvo v Kopru

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Klapa Semikantá je deseto obletnico delovanja proslavila z velikim koncertom, na katerem so člani zasedbe predstavili svojo prvo avtorsko zgoščenko. Na njej so zbrane številne pesmi, v katerih povečini opevajo lepote Istre.

Sinočnji večer je bil prežet z dalmatinskim melosom in z avtorskimi skladbami, ki so jih člani klape ustvarili v minulih letih: Šavrinka, Sin in hči Istre, Tvoja lepota in mnoge druge so odzvanjale na edinstvenem prizorišču v atriju Vinakopra, ki so ga obiskovalci napolnili do zadnjega kotička. Ob tej priložnosti so predstavili tudi povsem novo pesem Nazdravi z nami, živahno poletno pesem, s katero v teh dneh obeležujejo svoj jubilej. Občinstvo je po uradnem delu zahtevalo kar dva dodatka, pesem pa se je razlegala še naprej tudi po koncertu. »Navdušeni smo, da lahko svoje pesmi predstavimo pred tako množico v svojem domačem kraju. To nam daje zalet in energijo za nove projekte, s tem pa smo tudi na najlepši način začeli poletno sezono, v kateri nas čaka še veliko nastopov,« je povedal glavni solist v skupini Erik Prašnikar. Podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softič jim je ob obletnici delovanja izročila občinsko priznanje. Kot gostje večera so se fantom na odru pridružili še Primorski fantje.

Klapa Semikantá je nastala desetimi leti, pevce različnih generacij pa še danes povezuje veselje do petja in druženja. Njihov repertoar v večji meri obsega pesmi iz Dalmacije, vedno pa v svoj spored vključijo slovenske narodne in istrske napeve, saj radi poudarijo, da so doma v Istri. Tudi njihove avtorske pesmi zato največkrat opevajo prav njene skrivnosti. Na njihovih koncertih se zbere zelo raznoliko občinstvo. Prav druženje različnih generacij je namreč eden od glavnih ciljev skupine, številni nastopi pa se nadaljujejo tudi po uradnem delu, ko fantje zapojejo skupaj z obiskovalci v bolj intimnem ambientu. Tako je bilo tudi na sinočnjem koncertu, ko se je pesem ob spremljavi kitare razlegala še dolgo v noč.

Klapa Semikantá veliko nastopa na številnih koncertih tako v koprski kot v sosednjih istrskih občinah ter drugod po Sloveniji, kjer s ponosom predstavljajo svoj domači kraj. Nastope večkrat pripravlja skupaj z drugimi društvi in skupinami iz lokalnega okolja ter tako krepi sodelovanje ljubiteljskih kulturnih društev v Istri.

Foto: Jakob Bužan