DomovNoviceŠkoljka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje

Školjka skriva dragocenost, ki vam lahko reši življenje

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, zato v tem mesecu še posebej opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Od leta 2011 v Sloveniji beležimo občutnejši padec novonastalih primerov te vrste raka, saj se je po pogostosti premaknil iz drugega na peto mesto. K temu v največji meri prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb na koloskopijah v okviru Programa Svit. Statistiko pri zgodnjem odkrivanju rakavih sprememb bi lahko še izboljšali, če bi se na povabilo k sodelovanju odzvalo več ljudi.

Svit kot preventivni zdravstveni program, namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesju in danki, je v zadnjih letih rešil številna življenja. Še preden so ga v Sloveniji začeli izvajati, je bila tovrstna oblika raka odkrita v napredovani obliki, zdaj pa v okviru programa 70 % primerov te bolezni odkrijejo dovolj zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno.

Poskrbimo, da bodo predrakave in rakave spremembe pravočasno odkrite

Kljub izjemnim uspehom Programa Svit se vabilu v program še vedno vsaka tretja oseba v ciljni starosti ne odzove. V Kopru na primer v testiranje privoli le slabih 60 % populacije. »Nižjo odzivnost v Program Svit v letu 2021 pripisujemo raznovrstnim vplivom pandemije, kot je pandemična izčrpanost, ki je pričakovan in naraven odziv ljudi na dolgotrajno javnozdravstveno krizo, ki bistveno posega v vsakdan posameznika. V raziskavi SI-PANDA, o vplivu pandemije covid-19 na življenje v Sloveniji, so ugotovili, da se je 29,5 % anketiranih izogibalo obisku zdravnika zaradi težav, ki niso povezane s covid-19,« je povedala dr. Dominika Novak Mlakar.

Izjemno pomembno je, da se posamezniki, ki prejmejo vabilo v Program Svit, nanj odzovejo. Rak na debelem črevesu in danki se namreč v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, je lahko  bolezen že napredovala, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Če se na vabilo ne odzovemo, lahko ob kasnejši bolezni pričakujemo slabše izide zdravljenja, slabšo kakovost življenja in slabše preživetje.

Ko je bolezen že zelo napredovala, so možnosti za učinkovito zdravljenje zelo nizke, zato na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje zato pozivamo vse, ki ste po pošti prejeli vabilo v Program Svit, da se nanj tudi odzovete. Udeležba v Programu Svit vam lahko reši življenje.

Dodatne informacije o Programu Svit lahko dobite:

– pri svojem osebnem izbranem zdravniku
– v Svitovi kontaktni točki ZVC ZD Koper na tel. 05 6647 230 ali zdravstvena.vzgoja@zd-koper.si
– na spletni strani www.program-svit.si
– v Svitovem klicnem centru na tel. 01 620 45 21 ali svit@nijz.si