DomovNoviceSkvoterski prevzem koprskih Socialnih demokratov

Skvoterski prevzem koprskih Socialnih demokratov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Le kaj se dogaja s koprskimi Socialnimi demokrati? Na nesoglasja in medsebojna trenja znotraj stranke je že pred časom opozarjal prvi mož koprske občine Boris Popovič, da nekaj resno smrdi pa je potrdilo tudi včerajšnje nepričakovano imenovanje Jaka Mermolje na mesto novega vršilca dolžnosti predsednika odbora stranke.

Mladi forum Morje (MF Morje), podmladek koprskega SD, je zato na današnji tiskovni konferenci opozoril na mačehovski odnos do mladih v koprskem lokalnem odboru stranke.

Po več kot dvoletnem opozarjanju ljubljanske centrale stranke in lokalnega odbora, da se v koprskem SD-ju ne premakne nič, je včeraj MF Morje izvedel napovedan zbor članstva, na katerem so potrdili novo vodstvo. Vršilec dolžnosti predsednika je tako postal Jaka Mermolja, ki si želi, da se lokalni odbor stranke ponovno vzpostavi in prične z delovanjem do jeseni, ko je napovedan zbor članstva stranke, na katerem se bo predvidoma potrjevalo novo vodstvo.

Vršilec dolžnosti predsednika lokalnega odbora SD Koper je postal Jaka Mermolja, ki je obenem tudi predsednik Mladega foruma Morje. Foto: Facebook

Mladi odrinjeni iz delovanja stranke

Da so mladi že nekaj odrinjeni iz delovanja lokalnega odbora priča tudi dejstvo, da predsednik MF Morje, Jaka Mermolja, kot član predsedstva lokalnega odbora, že od decembra 2014 ni prejel vabila na sejo predsedstva. Mermolja se ob tem sprašuje, ali stranka sploh še deluje in zakaj vanjo ne vključijo mladih. Prepričan je, da so mladi zelo pomemben člen stranke.

»Mladi imamo ideje, vizijo in voljo in želimo biti pri temu vključeni,« pojasnjuje Mermolja, ki si želi, da se v Kopru »končno zamenja dolgoletna garda, s tem pa stranka lahko končno prisluhne volivcem.«

Spomnimo, da na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014 v Kopru SD, prav zaradi notranjih razprtij, katerim so sledile čistke z izključevanjem nekaterih članov s strani centrale stranke, ni predlagal županskega kandidata in sestavil liste za občinski svet.

Vodstvo SD v Ljubljani je po odstopu Tatjane Magdalenič delegiralo Marjana Križmana, dosedanjega podpredsednika SD Koper, za vršilca dolžnosti predsednika lokalnega odbora do zbora članov, kar pomeni, da ima lokalni odbor SD v tem trenutku imenovana kar dva vršilca dolžnosti, Križmana in Mermoljo. Foto: arhiv ekoper.si

Čehovin s policijo nad člane podmladka

Po več kot očitnem lokalnem političnem polomu nekdaj vodilne stranke v Kopru, se je odbor nekako ponovno sestavil, vodenje lokalnega odbora je takrat prevzela Tatjana Magdalenič, ki pa je pred tremi tedni odstopila, saj naj bi dobila službo v tujini. Ob njenem odstopu je vodstvo SD v Ljubljani delegiralo Marijana Križmana (dosedanjega podpredsednika SD Koper) in ga postavilo na mesto vršilca dolžnosti predsednika lokalnega odbora do zbora članov, kar pomeni, da ima lokalni odbor SD v tem trenutku imenovana kar dva vršilca dolžnosti, Križmana in Mermoljo. Mermolja nam je pojasnil, da je za imenovanje Križmana izvedel komaj danes, po zaključku tiskovne konference so ga namreč obvestili z vrha stranke.

Da pa sklic tiskovne konference ni bil po godu nekaterim članom »stare garde« koprskih SD, pa priča dejstvo, da je ob koncu konference v prostore ob spremstvu policije prikorakal Mladen Čehovin, po neuradnih informacijah naj bi bil to sin nekdanjega člana UDBE, ki je člane MF Morje obtožil, da so vdrli v prostore pisarne. Po neuradnih informacijah imajo člani koprskega podmladka ključ do prostorov in neomejen dostop, sicer pa tudi kot izhaja iz uradnih aktov, imajo na naslovu lokalnega odbora stranke svoj sedež. Več o policijski preiskavi na sedežu stranke pa bo znano v prihodnjih dneh.