“Slovenija je država z bogato pomorsko zgodovino in tradicijo”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

S podelitvijo priznanj in pohval ter koncertom okrestra Slovenske vojske so včeraj slavnostno obeležili 25. let razvoja rodu pomorstva in pomorske enote Slovenske vojske. Ob tej priložnosti je v vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu svoja vrata odprla tudi razstava o slovenski vojaški mornarici.

»Vzpostaviti mornarico, ki bi obvarovala našo državo na odprtem, morskem delu, ni bilo enostavno. Terjalo je precej truda in prizadevanj, zlasti pa močno željo in voljo posameznikov, ki so verjeli in dosegli, da je danes 430. mornariški divizion prepoznaven tako v domovini kot tudi v mednarodnem prostoru,« so bile besede, s katerimi je zbrane nagovoril župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Sam vojsko oz. njeno mornariško enoto vidi kot enega prepoznavnih elementov pomorske države – kar je Slovenija vedno bila in tako je še danes – je »država z bogato pomorsko zgodovino in tradicijo«.

Da je Slovenija še danes pomorska država je v svojem nagovoru poudaril tudi osrednji govornik, predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je dodal, da si ne moremo predstavljati naše identitete brez njenega pomorskega dela. »Slovenci že stoletja živimo v tem prostoru. Morje je dajalo kruh številnim družinam. Ne glede na državo, kateri je ta prostor takrat pripadal. Ribolov za preživetje, delo na ladjah, bojevanje na morju – vse to je krepilo našo zavest, da moramo svojo prihodnost graditi na morju kot naši identiteti.«

Z ladjo Triglav so pripadniki mornariškega diviziona v preteklosti tudi uspešno sodelovali v mednarodnih človekoljubnih misijah za pomoč beguncem v Sredozemlju.

Pri svojem delu uporabljajo večnamensko ladjo Triglav, hitro patruljno ladjo Super Dvora MK 2 in druga plovila.

Z ladjo Triglav so pripadniki mornariškega diviziona v preteklosti tudi uspešno sodelovali v mednarodnih človekoljubnih misijah za pomoč beguncem v Sredozemlju.

Zbrane je pozdravil tudi poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak in dejal, da tudi Slovenska vojska s svojimi pomorskimi zmogljivostmi prispeva k varnosti in stabilnosti v Sredozemlju. To so že dokazali z delovanjem na misiji EUNAVFOR MED in z napotitvijo večnamenske ladje Triglav s posadko. Napovedal je, da bo Slovenska vojska to storila še enkrat.

Jubilej je pospremila tudi podelitev priznanj in medalj najzaslužnejšim pripadnikom 430. mornariškega diviziona, ki ji je sledil krajši koncertni program Orkestra Slovenske vojske.

Dan rodu pomorstva praznujejo v spomin na dan, ko se je 30. januarja 1993 v marini v Portorožu slovesno predstavila mornariška enota in od predsednika Republike Slovenije dobila bojno zastavo. 430. mornariški divizion deluje v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu. Sestavljajo ga odred za specialno podvodno delovanje, odred večnamenskih plovil, pomorski operativni center in vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.