DomovNoviceSlovenija je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021

Slovenija je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Laskavi naziv je Sloveniji podelila strokovna komisija Evropske gastronomske regije, ki je svojo odločitev sprejela tako na podlagi prejete pisne prijave, odlične predstavitve in obiska same regije. Uradni naziv bo Sloveniji podeljen na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij v Bruslju, 8. oktobra. Slovenija je sicer prva država v Evropi, ki je dobila ta naziv, do zdaj so ga namreč prejele le različne regije posameznih držav.

Slovenija si bo z nazivom Evropska gastronomska regija 2021 prizadevala doseči boljšo kakovost življenja, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji.

»Slovenija nas je navdušila s svojimi gastronomskimi presežki ter zavezo k trajnostnemu razvoju in z izvedbo vseh aktivnosti v zvezi z njim. Proizvodnja hrane je na visokem kakovostnem nivoju, prav tako sta nas navdušila izjemna ponos in strast vseh, s katerimi smo se srečali, ki ju kažejo pri spoštljivem ravnanju z okoljem. Na nas so pustili velik vtis tudi številni sodelujoči deležniki, ki so se povezali v projekt v prizadevanju, da postane Slovenija svetovno znana zelena država na področju gastronomije, trajnostnega turizma, izobraževanj o prehrani in kakovostne preskrbe s hrano,« je v imenu strokovne komisije Evropske gastronomske regije ob razglasitvi vesele novice povedala Diane Dodd.

Zadovoljni so bili tudi s programom, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, saj ta zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija. Poleg tega predstavlja dolgoročno strategijo, kar bi lahko imelo dolgotrajne pozitivne učinke na celotno državo in odraža pa tudi močno zavezo regionalnih partnerjev. »Strokovnost Slovenije je bilo moč zaznati v številnih vidikih trajnosti. Z zainteresiranimi stranmi smo že začeli pogovore glede vključitve Slovenije v Evropsko platformo, kar bi povečalo njen ugled na mednarodni ravni,« je v imenu strokovne komisije še izpostavila Diane Dodd.

Strokovna komisija se je podrobno seznanila s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, prof. dr. Janeza Bogataja, ki je veliko prispevala k pridobitvi laskavega naziva. Na sliki z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem.
Sladka Istra, ena največjih gastronomskih prireditev v Sloveniji, ki letos praznuje 10. obletnico, bo v Kopru trajala kar tri dni, od 28. do 30. septembra

Od kandidature do naziva Evropska gastronomska regija 2021

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je po uradni prijavi kandidature marca letos Slovenijo potrdil kot kandidatko, ki se bo potegovala za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Sledil je obisk s strani članov strokovne komisije, ki so na terenu preverjali gastronomsko ponudbo in se tudi srečali s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu. Strokovna komisija se je med obiskom Slovenije srečala v ločenih tematskih skupinah (izobraževanje, kmetijstvo, turizem, kultura) z vsemi 16 deležniki, ki so pristopili k projektu, med njimi tudi z LAS Istre in Turističnim združenjem Portorož preko katerih je svoje vsebine k projektu prispevala tudi koprska občina.

Prof. dr. Janez Bogataj, vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič in prvi mož koprske občine Boris Popovič so se takole prešerno smejali na lanskoletni rekordni Sladki Istri.

Ob tej priložnosti se je komisija tudi podrobno seznanila s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, prof. dr. Janeza Bogataja, ki je veliko prispevala k pridobitvi laskavega naziva. V njej so podrobno predstavljeni projekti, med drugim pa knjiga izpostavlja tudi Sladko Istro, kot eno največjih gastronomskih prireditev v Sloveniji, ki letos praznuje 10. obletnico in bo v Kopru trajala kar tri dni, od 28. do 30. septembra. V knjigi so svoje mesto našli tudi refošk, malvazija, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, istrski pršut, piranska sol s solnim cvetom, vinska klet Santomas, Praznik refoška, Ribiški praznik in vrsta drugih tradicionalnih istrskih prireditev. Med projekti se omenja še vrsto aktivnosti, združene v projekt »MARISTRA«, ki so ga vse štiri občine skupaj prijavile na razpis LAS ISTRE in predvideva vzpostavitev sistema standardov kakovosti na področju gastronomije Istre, izdelavo gastronomskega kataloga in druge za promocijo gastronomije Istre pomembne aktivnosti.

Strokovno komisijo EGR so sestavljali: dr. Diane Dodd, strokovnjakinja za urbane in regionalne kulturne in umetnostne strategije ter predsednica Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, Blanca Cros, strokovnjakinja za trajnostni turizem in predstavnica Katalonije, Evropske gastronomske regije 2016, Alfred van Mameren, strokovnjak s področja regionalnega razvoja in predstavnik Severnega Brabanta, Evropske gastronomske regije 2018, in Jacinta Dalton, strokovnjakinja za strateški razvoj na področju prehranskega razvoja, predstavnica Galwaya/zahodna Irska, Evropske gastronomske regije 2018.