DomovNaši krajiKoper te dni gosti jadrnico Caroly

Koper te dni gosti jadrnico Caroly

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Koper je včeraj priplula šolska jadrnica italijanske vojaške mornarice Caroly, ki letos obeležuje 70 letnico splovitve – njeno poslanstvo je usposabljanje mladih bodočih mornarjev vojaške pomorske akademije Ateires dell’Accademia Navale iz Livorna. Delegacijo, s poročnikom bojne ladje Liviom Martuscellijem na čelu, je danes v prostorih koprske občinske uprave sprejel podžupan Peter Bolčič.

Koper je postojanka na njihovi večmesečni plovbi, pretežno po Mediteranu, v okviru katere so obiskali Napoli, Gallipoli, Brindisi, Tivat, Split, že jutri pa svojo plovbo nadaljujejo proti Ravenni, Brindisiju in dalje do Albanije, Grčije, prek Korintskega kanala do Turčije ter jo zaključijo 23. septembra v Portoferraiu na italijanski Elbi.

 

Na krovu ladje je 14 članov posadke, od katerih je sedem študentov tretjega letnika, ki se urijo za častnike, med njimi pa so celo tri predstavnice nežnejšega spola. Vsak član posadke ima točno določeno zadolžitev, ki je ključna za normalno in varno plovbo – na ta način želijo mlad kader najbolje izobraziti in skozi prakso utrditi znanje, ki so ga v treh letih študija pridobili na področju pomorskih in navtičnih ved.

Ladjo je mogoče danes, 2. avgusta, tudi obiskati, za javnost bo odprta med 16. in 20. uro.

Šolska jadrnica Caroly, ki je privezana na carinskem pomolu pred Upravo za pomorstvo, je ena od simbolov italijanske vojaške mornarice. Pred tem je bila v lasti znanega italijanskega podjetnika in ustanovitelja podjetja Riso Gallo, Riccarda Preva, katerega družina je 24 metrov dolgo jadrnico leta 1983 podarila italijanski vojaški mornarici.

Ladjo je mogoče danes, 2. avgusta, tudi obiskati, za javnost bo odprta med 16. in 20. uro.