DomovNoviceFOTO IN VIDEO: Slovenska delegacija mednarodno konferenco v Ningboju zaključila uspešno

FOTO IN VIDEO: Slovenska delegacija mednarodno konferenco v Ningboju zaključila uspešno

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi drugi dan mednarodne konference ‘Maritime Silk Road Port International Cooperation Forum’ v Ningboju je bil za koprsko delegacijo z županom Borisom Popovičem na čelu uspešen. Sestali so se s podžupanom mesta Ningbo in njegovimi sodelavci, predstavniki direktorata za zunanje zadeve ter s številnimi kitajskimi gospodarstveniki in poslovneži, skupaj s predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom pa so se srečali tudi z odgovornimi v pristaniščih Rijeke, Splita, Zadra, Barcelone, Vancouvra, Taranta.

Mednarodne konference se je udeležilo več kot 500 predstavnikov iz 40 držav, med katerimi so prevladovali predstavniki pristaniških operaterjev in pristaniških uprav, ladjarjev, logističnih podjetij ter drugih podjetij iz branže.

V slovenski delegaciji so bili poleg župana Borisa Popoviča in njegovih sodelavcev prisotni še slovenski veleposlanik na Kitajskem Janez Premože, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

Luka Koper tudi formalno del Nove svilne poti

V okviru konference sta predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in predstavnik Ningbo Zhoushan Port Group Ni Chenggang podpisala tudi sporazum o sodelovanju s ciljem krepitve blagovne menjave med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope, ki večji del svoje prekomorske trgovinske menjave opravijo preko koprskega pristanišča. Luka Koper je tako postala tudi formalno del pobude za gospodarski pas oziroma t.i. nove svilne poti 21. stoletja. Podpisu sporazuma je prisostvoval tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ki je bil eden od osrednjih govornikov na konferenci.

»Kitajski partnerji so prepoznali strateško lego koprskega pristanišča ter njegove odlične povezave z zaledjem. V povprečju kar 70 tovornih vlakov dnevno povezuje Koper in največja gospodarska središča v državah srednje in vhodne Evrope. Luka Koper je za kitajske partnerje zanimiva prav zaradi dejstva, da v Kopru dve tretjini blaga pretovorimo za potrebe zalednih držav in da imamo na nekaterih destinacijah prevladujoč tržni delež«, je podpis sporazuma pospremil predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

Konferenca je bila, poleg tkanja poslovnih stikov in poglabljanja medsebojnega sodelovanja med mesti in pristanišči, tudi priložnost, da se slovenska delegacija pobližje spozna s procesi in tehnologijami, namenjeni razvoju pristaniške dejavnosti. Tako se je koprski župan Boris Popovič na virtualnem simulatorju preizkusil tudi v vlogi žerjavista, kar mu je šlo, kot je zapisal na svojem facebook profilu, odlično od rok.