DomovNoviceSlovenska Istra v jesenskih barvah

Slovenska Istra v jesenskih barvah

Naši krajiNoviceProsti časŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska Istra tudi jeseni ne razočara. Odeta v rumeno-rdeče odtenke vabi, da izkusite njeno ponudbo, ki zajema tako športne aktivnosti kot odkrivanje kulturne in zgodovinske dediščine. 

Potepanje od morja do oljčnih nasadov in vinogradov

Jesenski dnevi so odlična priložnost za odkrivanje številnih kolesarskih in pohodniških poti na podeželju slovenske Istre. Posebno zanimivo odkrivanje koprskega podeželja vam omogočajo Kozji izzivi, prek katerih boste po bliže spoznali številne skrite kotičke. Potep je zasnovan kot uganka, ki vam jo bo pomagala rešiti koza Histra. Doživeli boste najlepše razglede, slikovite poti mimo vinogradov in oljčnih nasadov ter spoznali lokalne mite in legende.

Posebej slikovito je tudi izolsko podeželje. Dvignite se na gričevje, ki obdaja Izolo ter občudujte čudovite razglede. Poti obljubljajo izredno razgiban in slikovit teren mestnega zaledja, ob lepem vremenu pa pogled na notranjost Istre, obalni pas, Tržaški zaliv, Julijske in Karnijske Alpe ter Dolomite. Dolga pot na hrib vas bo vodila po cestah in kolovozih vse do Baredov ali celo Šareda ter vas spoznala za zanimivimi arheološkimi najdišči in nekoč silno pomembnimi vodnimi viri. Krajša, triurna pot na hrib ponuja opcijo za tiste, ki bi pohod raje zaključili malo hitreje, vendar bi še vedno radi spoznali zanimivosti izolskega podeželja. Prekrasna je tudi pot Strunjanska dolina, na kateri boste odkrili zgodbo Parenzane in pa naravni park Strunjan ter se povzpeli nad veličasten strunjanski klif. Pot po Soncu se začne v izolskem zaledju ter vas tako popelje še globlje in dlje, vse do Gažona, Srgašev in Grbcev.

S številnimi pešpotmi in možnostmi za izlete v prečudovitem zelenem ambientu, med drevesi in vinogradi, je tudi Ankaranski polotok odlična destinacija za aktivno preživljanje prostih jesenskih dni. Dnevi so idealni tudi za kolesarjenje ob morju.

Interaktivno odkrivanje kulturne in zgodovinske dediščine

Za vse tiste, ki bi po bliže radi spoznali eno od poglavitnih znamenitosti mestnega jedra Kopra –  veličastno Pretorsko palačo, je na voljo posebna aplikacija, ki vas bo prek virtualne izkušnje popeljala v preteklost. Glavne znamenitosti Kopra lahko sicer na zabaven način spoznate prek zabavne igrice oziroma aplikacije Lov na pravico.

Če pa želite obisk slovenske Istre še dodatno popestriti, se lahko preizkusite v escape pustolovščini Izginotje Tartinijeve violine, ki je odlična igra za vso družino, s pomočjo katere lahko na zabaven način odkrivate Piran. Gre za interaktivno igro, ki na ulicah mesta združuje elemente sobe pobega in oživlja 3D avatarje obogatene resničnosti, na preizkus pa postavi vašo miselno spretnost, iznajdljivost ter medsebojno sodelovanje.

Otroško obarvani dnevi

V kompleksu Adria Ankaran lahko odrasli uživate v wellness centru, otroci pa čudovite spomine nabirajo v Družinskem parku Jumpyland z domiselnimi (in varnimi) igrali. V času počitnic bo v kompleksu potekala tudi otroška animacija, ki je odlična ideja za kvalitetno preživljanje prostega časa otrok.

V izolskem zaledju se lahko med obiskom družinskih kmetij preizkusite v jahanju. Kmetija Medljan ponuja šolo jahanja, ogled kmetije, nastanitev in okusne istrske obroke. Vašega obiska bodo veseli tudi na drugi družinski kmetiji, ki se prav tako kot prva nahaja v Cetorah, kjer deluje društvo Hippos.

Okusi jeseni

Neokrnjena narava Ankaranskega polotoka nudi popolno sprostitev in odmik od vsakdanjih skrbi. Dobra hrana iz lokalno pridelanih vrtnin in sadja, domače lokalno vino in oljčno olje ter gostoljubno osebje so preverjen recept za enkratno gurmansko doživetje. Prvo soboto novembra pa se bo v Izoli zgodil Pomol okusov, kjer boste uživali v raznolikosti morskih jedi, kot tudi jedeh istrskega zaledja.

Pripravila: Občina Ankaran v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper, Turističnim združenjem Izola, g.i.z., in Turističnim združenjem Portorož, g.i.z.