DomovNoviceSlovensko Istro preplavili številni rekreativni kolesarji

Slovensko Istro preplavili številni rekreativni kolesarji

Naši krajiNoviceProsti časŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli konec tedna je Koper po enoletnem premoru že 8. Istrski kolesarski maraton. Največjega rekreativnega kolesarskega dogodka v slovenski Istri se je v dveh dneh udeležilo skupno 900 kolesarjev. Prireditev je tudi tokrat postregla z zanimivim programom in razširjeno ponudbo spremljevalnih aktivnosti, ki so v center Kopra privabile množico obiskovalcev. Te in kolesarje je v nedeljo pozdravila tudi koprska podžupanja Jasna Softić.

Maraton je tako v soboto kot nedeljo ponudil pestro dogajanje za vse generacije. Med bolj zanimivimi in obiskanimi aktivnostmi je bil Festival trajnostne mobilnosti, osrednji dogodek Evropskega tedna mobilnosti, kjer so se predstavila društva, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, varovanja okolja in zdravja. Številni otroci so se razveselili kolesarskega poligona in gledališke predstave o Bičikleti, kar 90 otrok do 6. leta starosti pa se je udeležilo Mini maratona s poganjalčki in kolesi.

Nedelja je minila v znamenju vožnje po treh različnih istrskih trasah. Število prijavljenih na letošnjem maratonu – bilo jih je 700 – se je približalo rekordnemu številu kolesarjev iz leta 2019. Najkrajša trasa je merila 10 kilometrov, izbrale so jo družine z otroki, starejši in tisti kolesarji, ki niso posebej kondicijsko pripravljeni in si želijo predvsem uživati v vožnji po čudovitih pokrajinah slovenske Istre.

Srednje dolga trasa z 49 kilometri je postregla z 840 metri višinske razlike in nekaj čudovitimi razgledi. Na kraljevsko, najdaljšo traso z 82 kilometri in 1400 metri višinske razlike se je podalo največ udeležencev. Prireditev je sicer netekmovalne narave, vendar v sklopu srednje in dolge trase poteka tekmovanje za kralja in kraljico ter princa in princeso vzpona na Boršt. Naslov osvojijo tisti, ki najhitreje opravijo s 3 kilometrskem vzponom iz doline Dragonje do Boršta. Na srednji progi sta naslova princa in princese osvojila Mateja Florindo in Domen Otoničar, na dolgi progi pa se je naziva kraljice Boršta razveselila Stina Čepak Avdič, kralj Boršta pa je postal Patrik Mikac.

Na osrednjem prizorišču je v času maratona živela tudi Istrska tržnica, predstavljali so tematske poti in istrske podeželske ponudnike. Slednje so izvajali v sklopu projekta LAS Istra Oživimo podeželje, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Vodilni partner projekta je Mestna občina Koper. Za kulturni program so poskrbeli Pevski zbor Brnistra, gledališka skupina iz Dekanov in istrski kantavtor Lean Kozlar Luigi.

Foto: Fuf.si