DomovNoviceV Pobegih-Čežarjih obeležili krajevni praznik

V Pobegih-Čežarjih obeležili krajevni praznik

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Pobegi-Čežarji je minulo soboto praznovala krajevni praznik, ob katerem so se spomnili pomembnih zgodovinskih dogodkov iz obdobja boja proti fašizmu in nacizmu. Ob spomeniku v Pobegih so s komemoracijo počastili spomin na žrtve nemške požigalske ofenzive, ki se je zgodila tragičnega 2. oktobra 1943. Proslave se je v imenu Mestne občine Koper udeležila podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić.

Okupatorjeva roka je pred natanko 78 leti nasilno posegla v življenja tamkajšnjih ljudi, Istra je takrat doživela svoj najstrašnejši dan. Pod streli je obležalo 24 krajanov, v pomembnem poglavju slovenske zgodovine pa za svobodo preminulo skupaj 61 domačinov.

Prisotne na spominski slovesnosti so nagovorili predsednica sveta KS Pobegi-Čežarji Orjana Ugrin, predsednik krajevne organizacije Zveze združenj borcev Pobegi-Čežarji Stanimir Bažec in koprska podžupanja Jasna Softić. Slavnostni govornik, novinar in književnik Miloš Ivančič je spomnil na požigalsko ofenzivo iz 2. oktobra leta 1943, ko je gorela vsa Istra, življenja so izgubili številni, mnogi so ostali brez strehe nad glavo in s strahom, ki se je vselil vanje. Novinarka, domačinka Mirjam Muženič, je poslušalce popeljala po medvojnih poteh svojega očeta, partizana Jožeta Milana Raceta iz Rodika.

»Ljudje, ki živimo v teh krajih, smo posebni. Smo delavni, marljivi, a tudi vztrajni in načelni v svojih prepričanjih, ne nazadnje zaradi tega svojega ponosa pogosto tudi nerazumljeni. A nekaj je treba še posebej izpostaviti; Istri in našim ljudem ni bilo nič podarjenega. Vse, kar imamo, svobodo,  neodvisnost, enakopravnost, pravičnost in naš boljši jutri, vse to smo si morali izboriti sami, z golimi rokami, s krvjo. Za ceno svobode so ugasnila mnoga, premnoga življenja. Ne smemo pozabiti na kruta dejanja človeštva, a hkrati delati na tem, da se ta nikoli več ne bodo ponovila,« je zbrane nagovorila podžupanja MOK Jasna Softić, dodala je, da se moramo osredotočiti na vrednote složnosti, enotnosti, prijateljstva, spoštovanja in ljubezni.

Ob tej priložnosti je predsednica KS Pobegi-Čežarji Orjana Ugrin nekaj besed namenila tistim projektom, ki jih je koprska občina v tem letu že izvedla, in tistim, ki jih še bo. »Tudi v teh drugačnih časih krajevna skupnost deluje. Zastavili smo si ambiciozne cilje, ki jih skupaj s koprsko občino tudi izpolnjujemo. Tako je MOK v začetku leta v celoti sanirala spodnji del Poti Elvire Vatovec, s sredstvi, ki jih je občina odobrila, pa smo uredili tudi zgornji del omenjene poti. Tam bomo sicer v prihodnje postopoma uredili še rekreativno pot. V kratkem bomo začeli sanacijo levega kraka ceste Montinjančevega naselja.«

V prihodnjem letu občina načrtuje tudi sanacijo dela Frenkove ceste, Novega naselja, preplastila bo tudi Cesto na Rižano. Krajevna skupnost in občina bosta s skupnimi močmi obnovili še Narodni dom v Pobegih. V sklopu Participativnega proračuna občina sicer že zaključuje ureditev Pobeškega parka z otroškim igriščem, kmalu se bo začel še projekt ureditve igrišča ob Zadružnem domu.

V programu, ki ga je povezoval Franc Gombač, so nastopili pevska skupina Prijatelji ter recitatorja Lea Kranjec in Mark Djurašević.