DomovNoviceSodišče poziva k vložitvi predlogov za imenovanje sodnikov porotnikov

Sodišče poziva k vložitvi predlogov za imenovanje sodnikov porotnikov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Okrožno sodišče Koper poziva interesne organizacije, kot so društva in združenja, ki so registrirana in delujejo na območju koprske občine, k vložitvi predlogov za imenovanje sodnikov porotnikov. Za prijavo morajo kandidati izpolniti prijavna obrazca in ju na sedež sodišča poslati najkasneje do 6. decembra. Več si preberite v spodnjem pozivu. 

P O Z I V

k vložitvi predlogov za imenovanje sodnikov porotnikov

Okrožnega sodišča v Kopru

Okrožno sodišče v Kopru je na podlagi drugega odstavka 46. člena Zakona o sodiščih v Uradnem listu RS, št. 160/2020, dne 6.11.2020, objavilo Poziv za predlaganje kandidatov za sodnike porotnike Okrožnega sodišča v Kopru.

Kandidate za sodnike porotnike lahko poleg predstavniških organov občin (občinski svet), predlagajo tudi interesne organizacije kot so društva in združenja, ki so registrirana in delujejo na območju občine.

Po določbi prvega odstavka 45. člena Zakona o sodiščih politične stranke ne morejo neposredno predlagati kandidatov za sodnike porotnike.

V skladu z 42. členom Zakona o sodiščih je za sodnika porotnika lahko imenovan državljan RS, ki je dopolnil 30 let starosti, ki ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in ki je zdravstveno in osebnostno primeren za udeležbo pri izvajanju sodne oblasti ter aktivno obvlada slovenski jezik.

Število sodnikov porotnikov za območje posameznega okrožnega sodišča določi predsednik Vrhovnega sodišča RS. Sodniki porotniki se imenujejo v sorazmerju s številom prebivalcev posamične občine glede na število vseh občin na območju Okrožnega sodišča v Kopru.

Sodnike porotnike izmed predlaganih kandidatov imenuje predsednik višjega sodišča. Za območje Okrožnega sodišča v Kopru bo predsednica Višjega sodišča v Kopru imenovala 180 sodnikov porotnikov, izmed teh za območje Mestne občine Koper 62 sodnikov porotnikov, od teh 17 sodnikov porotnikov za mladoletniške zadeve ter 11 sodnikov porotnikov, ki aktivno obvladajo italijanski jezik.

Za sodnike porotnike za mladoletniške zadeve se v skladu z določbo četrtega odstavka 462. člena Zakona o kazenskem postopku določeno število kandidatov imenuje izmed profesorjev, učiteljev, vzgojiteljev in drugih oseb, ki imajo izkušnje z vzgojo mladoletnikov.

V kolikor želite predlagati kandidate prosimo, da izpolnite priložena obrazca (predlog in izjavo) ter ju podpisana pošljete najkasneje do 6.12.2020 na naslov:

Okrožno sodišče v Kopru, urad predsednice, Ferrarska ulica 9, 6000 Koper.

Za prijavo je treba izpolniti Predlog za sodnika/co porotnika/co pri Okrožnem sodišču Koper in Izjavo kandidata/ke za sodnika/co porotnika/co.