DomovObvestilaBrezplačno energetsko svetovanje tudi v slovenski Istri

Brezplačno energetsko svetovanje tudi v slovenski Istri

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Z začetkom kurilne sezone se je tudi v slovenski Istri povečalo tveganje za energetsko revščino. Ker si pri društvu Focus želijo zmanjšati energetsko revščino, bodo v sklopu evropskega projekta EmpowerMed pomagali najbolj ogroženim. Društvo bo ranljivim zagotovilo energetsko svetovanje, naprave za varčevanje in podporo pri prijavi za subvencije, ki so na voljo. Vse aktivnosti so brezplačne, potrebne so prijave.

Zimski meseci le še povečujejo tveganje za energetsko revščino, ki v Evropi prizadene kar 57 milijonov ljudi. Tudi nekatera gospodinjstva v slovenski Istri si zelo težko zagotovijo nujne energetske potrebe, plačujejo položnice za električno energijo, ogrevanje in toplo vodo. Čeprav so zime na našem območju nekoliko milejše, se pojavljajo težave, kot so pomanjkanje izolacije v stavbah in sistemih centralnega ogrevanja ter visoki stroški ogrevanja in hlajenja. Prav zato bo društvo Focus tudi v slovenski Istri najbolj ranljivim gospodinjstvom ponudilo brezplačno pomoč.

»V občinah slovenske Istre izvajamo energetsko svetovanje v gospodinjstvih, nudimo pomoč pri prijavah za subvencije Ekosklada za ukrepe učinkovite rabe energije, hkrati pa pripravljamo delavnice za gospodinjstva, ki imajo težave pri plačevanju stroškov za energijo ali jih preprosto zanima zmanjšanje rabe energije in z njo povezanih stroškov doma. Vse aktivnosti so za upravičena gospodinjstva brezplačne. V okviru energetskega svetovanja na domu bodo gospodinjstva prejela brezplačni paket naprav za varčevanje z energijo in vodo, in sicer sijalke LED, varčne nastavke za pipe, varčne ročne prhe, tesnila za okna in podobno,« o projektu pomoči pove dr. Tomislav Tkalec iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Društvo bo v projekt brezplačne pomoči vključilo 200 gospodinjstev, ki imajo nizke dohodke oziroma prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek. Prijave so že odprte, možnosti, ki jih ponujajo, pa so brezplačni obiski energetskih svetovalcev, delavnice ali pomoč pri prijavi za subvencije. Gospodinjstva iz vseh štirih istrskih občin, Koper, Piran, Izola in Ankaran, se lahko prijavijo prek navadne pošte (Focus, Trubarjeva 50, Ljubljana), e-pošte (info@focus.si) ali telefona (059 071 325). Več informacij lahko poiščejo tudi na spletni strani društva Focus.

Zaradi zaostrenih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so delavnice trenutno prepovedane, jih bo pa društvo izvedlo takoj, ko bo mogoče.