DomovNoviceS poletno vročino se je povečala poraba vode

S poletno vročino se je povečala poraba vode

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

S poletno vročino se je poraba vode na območju obalnih občin že povzpela na okoli 31.000 kubičnih metrov dnevno. Padavine v zadnjem tednu junija so stanje zalog nekoliko stabilizirale, vendar se s ponovnim dvigom temperatur spet dviga tudi poraba vode. Vodostaj na reki Rižani upada, tako da znova črpajo podtalnico.

Občuten porast porabe vode so zaznali že v juniju, ko so bili zaradi pomanjkanja količin na izviru Rižane primorani začeti s črpanjem podtalnice v zaledju izvira, so za STA pojasnili v Rižanskem vodovodu Koper, ki skrbi za oskrbo s pitno vodo na območju koprske, ankaranske, izolske in piranske občine.

“S črpanjem smo prenehali po enem tednu, saj so padavine v zadnjem tednu junija stanje vodnih zalog nekoliko stabilizirale, pa tudi poraba vode se je nekoliko zmanjšala,” so navedli, hkrati pa opozorili, da z dvigom temperatur spet narašča tudi poraba vode. Ta bo v juliju pričakovano dosegla 35.000 kubičnih metrov na dan. Vodostaj na Rižani upada, tako da spet črpajo podtalnico.

V Istri beležimo upad vode. Foto: pixabay.com

Izpad količin na izviru Rižane sicer zaenkrat nadomeščajo le s povečanim odjemom pitne vode iz sosednjega Kraškega vodovoda Sežana. Na razpolago pa imajo še skoraj vso količino pitne vode iz Istrskega vodovoda Buzet, od katerega trenutno jemljejo le minimalne količine.

V naslednjih dveh mesecih v Kopru sicer pričakujejo običajen poletni porast porabe pitne vode, čemur se bodo prilagajali s spremembami v režimu oskrbe z odjemi vode od sosednjih vodovodov. V primeru daljšega sušnega obdobja in morebitne prognoze pomanjkanja vode bodo odjemalce najprej obveščali o varčni in racionalni rabi.

“Istrani smo varčni in racionalni pri rabi pitne vode že od nekdaj, kar smo v ekstremno sušnem letu 2012 tudi dokazali in se izognili redukcijam v oskrbi s pitno vodo,” so še spomnili.