DomovNoviceSprejem in podelitev priznanj ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Sprejem in podelitev priznanj ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je včeraj v Pretorski palači sprejel najbolj zaslužne posameznike, ki so s svojimi ravnanji, odločnostjo in preudarnostjo prispevali k temu, da danes živimo v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. V znak spoštovanja je župan devetim najzaslužnejšim podelil tudi Zlato sonce Mestne občine Koper.

Pred tridesetimi leti se je začela pisati zgodovina naše samostojne in neodvisne države. Pot do osamosvojitve so spremljali trenutki napetosti, težkih odločitev, poguma in neomajnosti. Na območju Mestne občine Koper je bilo še posebej napeto, a danes lahko s ponosom ugotovimo, da so bile takrat sprejete odločitve in dejanja prava. Zanje so zaslužni vsi tisti, ki so znali presoditi, sprejeti in udejanjiti smele odločitve.

»Bili so trenutki, ko bi lahko imela le ena napačna odločitev, samo ena napačna beseda, usodne posledice. V času, ko je bilo lažje stisniti sprožilec kot roko, ste bili vi tisti, ki ste znali umirjati razgrete razmere. V najtežjih preizkušnjah ste pokazali najboljše, kar premore slovenska Istra. Strpnost, spoštovanje drugače mislečih in drugače govorečih, a hkrati tudi nepopustljivost in neomajno odločenost za obrambo naše svobode,« je prisotne nagovoril koprski župan Aleš Bržan. Kot je dodal, so izkušnje tistih, ki so v pravih trenutkih sprejeli prave odločitve, dragocene, njihova pričevanja so temelj, na katerem smo zgradili Republiko Slovenijo.

Za govorniški oder so stopili nekdanji predsednik skupščine občine Koper Aurelio Juri, občinski sekretar za obrambo in član koordinacijske podskupine za Južno Primorsko Dorijan Maršič ter načelnik Uprave za notranje zadeve Koper in namestnik vodje koordinacijske podskupine za Južno Primorsko Dušan Molk, ki so se spomnili dogodkov, zaradi katerih danes živimo v samostojni in neodvisni državi.

Koprski župan je ob tej priložnosti zahvalil najzaslužnejšim posameznikom in jim v znak spoštovanja podelil tudi posebno priznanje, Zlato sonce Mestne občine Koper. Priznanje so prejeli Aurelio Juri, Dorijan Maršič, Stanislav Erzetič, Peter Marc, Andrej Koce, Leopold Čuček, Dušan Molk, Emil Čebokli, v imenu pokojnega Borisa Gorupa pa njegov sin Jani Gorup.