DomovNoviceSprememba luške koncesnine v medresorskem usklajevanju

Sprememba luške koncesnine v medresorskem usklajevanju

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ministrstvo za infrastrukturo je v medresorsko usklajevanje posredovalo osnutek spremenjene uredbe o upravljanju koprskega tovornega pristanišča. S spremembo uredbe želi doseči pravičnejši način delitve koncesijske dajatve za lokalne skupnosti, večji delež pa naj bi bil namenjen koprski občini, ki bi prejela 82 odstotkov koncesnine.

Sedanja delitev koncesijske dajatve temelji samo na površini kopenskega dela koprskega tovornega pristanišča, s spremembo pomorskega zakonika, ki je začel veljati konec julija, pa se postavljajo dodatni kriteriji za delitev koncesij, so zapisali na ministrstvu.

Doslej je 55 odstotkov koncesije, ki pripada lokalnima skupnostma, prejela koprska občina, ankaranska pa 45 odstotkov. S spremembo naj bi 18 odstotkov te dajatve prejela občina Ankaran, 82 odstotkov pa občina Koper.

Boris Popovič: “Predlagana je bolj poštena delitev, ni idealna za nas, je pa bolj poštena.” Foto: ekoper.si

Dajatev bi se po novem delila na podlagi treh enakovrednih meril, in sicer kopenskega dela pristanišča, ki se nahaja na območju posamezne občine, površine območja in števila prebivalcev posamezne občine.

Zakon je tudi določil namenskost porabe koncesijske dajatve, občini ju morata nameniti za vzpostavitev javne občinske infrastrukture in občinskih javnih služb, da se zaradi negativnih vplivov pristanišča izboljša kakovost življenja prebivalcev občine.

Koprski in ankaranski župan sta o spremembah že januarja govorila z infrastrukturnim ministrom Petrom Gašperšičem. Koprski župan Boris Popovič je bil s predlogom ministrstva zadovoljen, pojasnil je, da je bila dosedanja delitev zanje nesprejemljiva. “Predlagana je bolj poštena delitev, ni idealna za nas, je pa bolj poštena,” je poudaril.