DomovNoviceSREDNJE ŠOLE: Izteka se rok za vpis v 1. letnik

SREDNJE ŠOLE: Izteka se rok za vpis v 1. letnik

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Učenci oziroma kandidati, ki se za vpis v 1. letnik programov nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja in gimnazij prijavljajo prvič, imajo samo še danes čas, da oddajo prijavnico. V srednješolskih programih je v šolskem letu 2017/18 na voljo 23.440 mest. Izteka se tudi rok za prijavo v dijaške domove.

Pomembna novost tokratnega razpisa je, da se bodo nekateri programi izvajali tudi v vajeniški obliki. Gre za programe mizar, kamnosek, gastronomske in hotelske storitve ter oblikovalec kovin – orodjar. V vajeniški obliki ga bodo izvajali šolski centri Novo mesto, Slovenj Gradec, Škofja Loka, bežigrajska srednja poklicna in strokovna šola, ljubljanska srednja, gradbena geodetska in okoljevarstvena šola, izolska srednja šola in Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci.

Srednja tehniška šola Koper Foto: arhiv ekoper.si

Skupno razpisanih 23.440 mest

Sicer pa je od skupno 23.440 razpisnih mest v programih splošnih in strokovnih gimnazij na voljo 7070 mest, v programih nižjega poklicnega izobraževanja 640 mest, srednjega poklicnega izobraževanja 6298 in v programih srednjega strokovnega izobraževanja 9432 mest.

Za programe poklicno-tehniškega izobraževanja je na voljo 2812 mest, za poklicne tečaje 272 in za maturitetni tečaj 420 mest, po katerih se izobražujejo dijaki, ki so že pridobili določen poklic, a želijo svoje izobraževanje še nadgraditi oz. pristopiti k opravljanju splošne mature.

Najpozneje do petka bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na spletnih straneh objavilo stanje prijav po posameznih programih oziroma šolah, nato pa najpozneje do 21. aprila odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest.

Do 25. aprila lahko nato učenci prijavo prenesejo na drugo šolo oziroma v drug program, najpozneje do 6. junija pa bodo obveščeni o morebitni omejitvi vpisa.
Prosta vpisna mesta bodo objavljena na spletnih straneh ministrstva najkasneje 5. julija. Srednje šole bodo sprejemale prijave oz. vpisovale, dokler bodo imele prosta mesta, vendar najdlje do 31. avgusta.

V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince predvidenih skupaj 2324 mest, lani 2382.

Osnovno šolo letos zaključuje 17.448 učencev, kar je 24 več kot lani.