DomovNoviceSvetilnik upihnil deseto svečko

Svetilnik upihnil deseto svečko

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

»Zamisel o Svetilniku je zrasla zaradi želje po širitvi kulture in kulturnih vsebin med otroci. Želje jim pokazati, kaj se dogaja za vrati kulturnih ustanov, ki delujejo v tem prostoru, jih izobraziti na njim razumljiv in zanimiv način,« so bile besede, s katerimi je Samanta Kobal, odgovorna urednica Svetilnika in avtorica gledaliških strani, pospremila 10. obletnico izhajanja Svetilnika – Kulturnega občasnika za mlade zanesenjake. Ob tej priložnosti so se danes, 16. februarja, v prostorih Gledališča Koper zbrali vsi akterji, ki na takšen in drugačen način bogatijo to publikacijo, namenjeno učencem prve triade osnovnih šol, ob pomoči staršev ali mentorjev pa tudi predšolskim otrokom.

Njegovi začetki segajo v leto 2008 – prva številka časopisa je izšla prav na 1. februar, 10 let od tega. V naslednjih desetih letih je Svetilnik na svojih straneh mladim bralcem ponujal zanimivo, nekoliko drugačno in svežo pedagoško vsebino, jih izobraževal o dejavnosti kulturnih ustanov, ki delujejo na Obali, jim pripovedoval zgodbe, tiste očem skrite in nedostopne, polne doživetij, pričevanj, udejstvovanj. Ali kot je o njem v uvodni besedi zadnje številke zapisala urednica Samanta Kobal: »Vse to je Svetilnik, in še veliko več. Je naš navdih in naše sredstvo. Predvsem pa je luč, ki kaže pot v varni pristan. Je trden temelj, na katerega se lahko zanesemo, da nam bo neutrudno kazal pot in odpiral obzorja«.

Na Svetilnik je ponosna tudi Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, ki publikacijo izdaja skupaj s Pokrajinskim muzejem in Pokrajinskimi arhivom Koper, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Italijansko narodno skupnostjo Giuseppe Tartini iz Pirana, Pomorskim muzejem »Sergeja Mašera« Piran, Obalnimi galerijami Piran in knjigarno Libris d.o.o. »Svetilnik je, upam si trditi, projekt brez primere, v njem namreč sodeluje več javnih zavodov, združuje pa tudi vse štiri obalne občine«. Kot dodaja, vsaka ustanova na svojih časopisnih straneh na interaktiven, letom primeren in zabaven način otrokom približa in odkriva kulturne vsebine, ki predstavljajo stalno dejavnost posameznega kulturnega zavoda.

Čeprav Svetilnik predstavlja zgleden primer združevanja obalnih institucij, racionalizacije dela in sredstev, je bolj kot njegova povezovalna vloga pomembna izobraževalna, je namreč tudi didaktični pripomoček pri pouku v šolah in pri opravljanju pedagoške dejavnosti v posameznih ustanovah.

Svetilnik, vsebinsko in oblikovno zasnovan tako, da se prilagaja potrebam vseh institucij, je brezplačen, 3000 izvodov pa je otrokom na voljo v vseh obalnih (in zamejskih slovenskih) osnovnih šolah ter na otroških oddelkih izpostav centralne koprske knjižnice. Publikacija, ki ji strokovna javnost iz leta v leto izreka vse več priznanj in pohval, je še posebej opažena na vsakoletnem Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani.